Гешев: Президентът върви по пътя на тези, които нарязаха заводите

Да подам оставка, че си върша работата ли, попита главният прокурор

Главният прокурор Иван Гешев окачестви като тъжни вчерашните действия на президента, който призова да изгоним мафията от прокуратурата и изпълнителната власт. „Той се нареди в редицата до Иван Костов от хора, които атакуват прокуратурата, и върви по техния път. Пътят на тези, които приватизираха и нарязаха заводите. Ако смята, че като президент това е негово задължение и нещо правилно, аз не мога да се намесвам в неговата преценка“, обясни Гешев пред Нова тв, като уточни: „няма да кажа президентът, а г-н Радев се катери по гърба на прокуратурата“.

Според него държавният глава „нещо се е объркал“, че мафията е в прокуратурата, тъй като във всички държави мафията била в политиката. „Поласкан съм от твърденията, които са откровени лъжи или хибридни атаки, че има потенциал за 3 часа да се организира и извърши такава мащабна акция в президентството. По тези досъдебни производства от военна прокуратура се работи от края на май, решенията на съда за претърсвания са от неделя. Разрешението от военно-окръжния съд е от понеделник или вторник“, отбеляза Иван Гешев.

За пореден път главният прокурор беше категоричен, че не го интересува какво говорят политиците и няма да съобразява действията си с политическите последствия. Гешев също обяви, че времето на недосегаемите е приключило и няма да има прошка и двоен стандарт без значение дали става въпрос за министър или президентски съветник. „Ще ви припомня Нено Димов как излезе от МОСВ. Явно светлината, която призовава президентът, не е насочена извън президентската инситуция“, коментира главният прокурор.

На въпрос дали ще подаде оставка, за каквато настояват протестиращите, Гешев не видя причина за това. За какво да подавам оставка? Затова, че телефонните измами изчезнаха? Че ще има спад на битовата престъпност? Че десетки олигарси са в ареста? Че си върша работата ?!“, попита реторично той.

„Ние сме длъжни да издържим на атаките. Време е тази страница на грабежи да се затвори. Време е да възродим страната си и България отново да бъде силна“, продължи да говори патетично Гешев. „Аз заставам на страната на гражданите, които искат затворите да не са пълни със социално слаби, а с тези, които окрадоха бъгларската държава, които си мислят, че са недосегаеми, които си плащат на политици и медиите. Не знам дали ще влязат в затвора, това е компетентност на съда. Прокуратурата не раздава присъди. Част от съда е под влияние на анархолиберални идеи и смята, че той е от лявата срана на господ и не може да бъде коментиран. Тази теза е грешна“, изтъкна главният прокурор.

Comments

comments