ГЕРБ събра в един закон хазарта и децата с увреждания

Това стана с поправки в извънредния закон, с които се изменят накуп най-разнообразни нормативни актове

От ГЕРБ успяха да прокарат през парламента на първо четене поредни изменения в закона за извънредното положение. Забележителното е, че с поправките се променят още 8 други действащи закона, регулиращи най-разнообразни сфери – от хазартните правила до семейните помощи за децата с трайни увреждания. Това стана възможно като въпросните изменения бяха поместени в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта.

Така депутатите на Бойко Борисов отново злоупотребиха с тази правна техника, която трябва да се ползва само по изключение. Авторите на проекта са група парламентаристи от ГЕРБ, начело с шефа на бюджетната комисия на Народното събрание Менда Стоянова. Това се превръща в типичен похват за Стоянова, която наскоро го използва и при законодателни поправки, засягащи изборите, за да прокара промени в Закона за хазарта.

Промените в извънредния закон предвиждат мерки в подкрепа на финансите на изнемогващите в кризата общини. Това обаче е само малка част от законопроекта. Основната му част е съсредоточена в преходните и заключителните разпоредби, чрез които се изменят Законът за ДДС, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за хазарта, Законът за националната стандартизация, Законът за държавните резерви и военновременните запаси, Законът за семейните помощи за деца, Законът за държавния бюджет и Законът за социалните услуги. Особен смут предизвикаха новостите в хазартните правила, засягащи игрите кено и бинго – най-вече със спешността, с която бяха внесени.

В дебата по законопроекта в пленарната зала в петък депутатите от опозицията откроиха порочния подход на управляващите към законодателството. „В рамките на това Народно събрание се превърна в стил начинът, по който законодателстват управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти”– по бързата писта в петък е внесен законопроектът, минава тази седмица през съответните комисии и днес в петък го разглеждаме на първо четене. Къде е отговорността на Министерския съвет, къде е съгласувателната процедура, къде е публичното обсъждане по тези важни въпроси?”, попита Хасан Адемов от ДПС.

Съпартиецът му Йордан Цонев обърна внимание на опита да се промени законът за държавния бюджет – нещо, което може да прави само Министерският съвет, а не народните представители. Цонев заяви категорично, че това е противоконституционно, и се обърна към останалите опозиционни депутати с призив да сезират Конституционния съд.

„В закона за извънредното положение ние в момента въвеждаме лиценз за някаква си игра. Това е извънредното положение, което налага ние да приемем с преходни и заключителни разпоредби промени в закона за хазарта”, коментира язвително соцдепутатът Надя Клисурска. От парламентарната група на левицата обаче замълчаха за възможността да се потърси мнението на конституционните съдии, както апелираха от ДПС.

Управляващите пренебрегнаха темата за законодателния си подход. Вместо това предпочетоха да похвалят предложенията си в подкрепа на децата с трайни увреждания.

Comments

comments