ГЕРБ-СДС са внесли кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла официално в деловодството на парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на Българската народна банка (БНБ), става ясно от интернет страницата на Народното събрание. Предложението е внесено вчера от председателя на парламентарната група Десислава Атанасова.

От юли 2015 г. до момента Димитър Радев е управител на БНБ, като е избран от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, както и управител за България в МВФ.

В мотивите на вносителя се посочва, че в мандата на Радев се осъществява най-мащабния преглед на качеството на активите на банките в България. Отбелязва се също, че на 29 юни 2018 г. Димитър Радев като управител на БНБ заедно с финансовия министър към този момент изпращат съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз. Според ГЕРБ-СДС Радев притежава необходимото образование, доказан професионален опит и публична репутация за заемане на длъжността управител на БНБ.

До момента другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на „Възраждане“.

Очаква се „Продължаваме Промяната“ също да има собствен кандидат за управител на БНБ. Това заяви преди дни финансовият министър Асен Василев. Той обаче не потвърди, нито отрече дали името на предишния кандидат за поста Асен Гюров е вероятна кандидатура.

Comments

comments