ГЕРБ размразяват преговорите с ПП, ако обещаят, че няма да управляват болшевишки

 

Срещу обещание да не се управлява по болшевишки прийом и да не се политизира администрацията ГЕРБ са готови да “размразят” преговорите с ПП-ДБ за ротационно правителство. Това стана ясно от думите на Даниел Митов от Борисовата партия в ефира на Българската национална телевизия.

“Няма друго решение освен замразяването на преговорите за ротационно правителство Денков/Габриел. Преговорите за съставяне на правителство могат да бъдат замразени, докато не се предоговорят някои неща. В момента, за да бъдат размразени преговорите е момичетата и момчетата от ПП-ДБ да обещаят, че властта няма да бъдат упражнява болшевишки и да се политизира администрацията, че няма да се уволняват директори на училища и че няма да се създават международни скандали”, посочи Митов и поиска вторият мандат за съставяне на кабинет да бъде връчен на Мария Габриел.

Именно бившата вече еврокомисарка на ГЕРБ бе посочена от Борисовата партия като кандидат-премиер. Мандатът обаче бе върнат неизпълнен на държавния глава след постигнатото споразумение с ПП-ДБ за излъчването на т.нар. “ротационно правителство” – кабинет с 18-месечен хоризонт, в който пръв премиер ще е акад. Николай Денков, а вицепремиер – Мария Габриел. Във втората половина на този период двамата ще разменят постовете си.

Преговорите обаче бяха “замразени” след разпространените от отцепилия се от ПП депутат Радостин Василев записи.

Какво налага искането именно Габриел да получи мандата от президента Румен Радев не е ясно. По Конституция мандатът се връчва на кандидатът за премиер на дадената политическа сила.

“ГЕРБ няма да позволят да правят ала-бала с държавата”, категоричен бе Митов.

Даниел Митов допълни, че ГЕРБ-СДС няма да се съгласуват с президента Румен Радев, който вижда “изгода” в политическата криза, защото тя ще му позволи да управлява държавата през служебни правителство.

Comments

comments