ГЕРБ избра ДПС да вади отчета за разходите за борба с коронавируса

Парламентът създаде анкетна комисия, която да изисква и публикува информация за средствата, изразходвани от държавата за борба с коронавируса у нас.

Предложението на БСП за създаване на комисията бе подкрепено единодушно от депутатите от всички партии, но никоя друга политическа сила не искаше социалистите да оглавят комисията.

За председател с подкрепата на ГЕРБ бе избран Йордан Цонев от ДПС, докато мнозинството от „Обединените патриоти“ бе против. Кандидатурата на Румен Гечев от БСП за председател бе подкрепена само от социалистите.

Членове на комисията ще бъдат Евгения Ангелова и Мария Илиева от ГЕРБ, Румен Гечев и Явор Божанков от БСП, Адлен Шефкет от ДПС, Борис Ячев и Калин Поповски от „Обединени патриоти“, Пламен Христов и Дора Христова от „Воля“

По време на дебатите основният спор бе представител на коя партия да оглави комисията, която ще трябва да провери как управляващите са харчили публични средства за справяне с кризата с коронавируса.

БСП искаше това да е социалист, за да не се стига до това управляващи да проверяват управляващи. Имаше мнение обаче, че БСП иска използва комисията за политически цели, театър и пиар. Стигна се до обиди между депутатите.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова правителствата на Бойко Борисов вече са доказали, че харчат парите по партийни пристрастия и без санкция на парламента, а от година – парите се раздавали през прозореца на джипа. Заради това нямало кой друг освен опозицията да контролира разходите.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че за да свърши работа комисията и да провери наистина разходите, тя трябва да се оглави от друга партия, тъй като БСП ще я използва за трибуна за политически цели.

Депутатът от БСП Антон Кутев смята, че ГЕРБ така или иначе ще замете всичко, но това води до унищожаване на парламентаризма и самоунищожаване.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки обяви, че БСП прави политически театър. Той стигна до пререкания с различни депутати от левицата дали си прави реклама от парламентарната трибуна, след като съобщава какво е направил с бизнесите си за българските граждани. Според Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“ комисията трябва да бъде оглавена от представител на „Воля“.

Според Крум Зарков от БСП европейската практика е реалната и голяма опозиция да оглавява такива комисии.

Представител на ДПС не се изказа по време на дебата.

Comments

comments