ГЕРБ е на крачка да вкара новата конституция в пленарната зала на НС

Партията на Борисов получи принципната подкрепа на патриотите за свикване на велик парламент и се нуждае само от подписите на неколцина независими депутати или „Воля“

ГЕРБ се доближи на крачка разстояние от това да вкара в пленарната зала на Народното събрание проекта за нова конституция.

Партията на Бойко Борисов получи подкрепата на коалиционните си партньори от „Обединени патриоти“ за инициативата си да бъде свикано Велико Народно събрание (ВНС). Това стана на проведените днес разговори между представители на ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. „В тези мрачни, тъжни времена идва време за велики дела и за Велико Народно събрание“, патетично обяви Валентин Касабов от НФСБ.

Така зад проекта за нов основен закон засега застават 116 народни представители. Предложението за свикване на ВНС се нуждае от подписите на поне 1/2 от депутатите – тоест 120. Това означава, че на управляващата партия ще й трябват още само четирима от 9-те народни представители, нечленуващи в парламентарни групи, или подкрепата на „Воля“ на Веселин Марешки, за да вкара проекта си в парламента. Повечето от независимите са от „Атака“, които до миналата година бяха част от управляващото мнозинство. А депутатите на Марешки почти безрезервно подкрепят ключовите инициативи на ГЕРБ, въпреки че гръмко се обявяват за опозиция.

Срещата с независимите депутати трябваше да бъде днес, но беше отложена, тъй като те са поискали повече време, за да се запознаят с текста на новата конституция, обясни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Разговорът с хората на Марешки пък предстои да се проведе на 2 септември. Това е срокът, който управляващите са си поставили, за да съберат нужните 120 подписа.

Междувременно проектът, внесен от управляващата партия, ще претърпи „правно-техническа редакция“, заяви Дариткова, без да уточни какво има предвид.

По време на днешните преговори от партията на Бойко Борисов са се съгласили с искането на ВМРО да се включи преамбюл в проекта на новата конституция, тъй като в него се утвърждава, че България е национална държава. Това всъщност е и единственото от предложенията на воеводите, което ГЕРБ досега изрично са възприели. От НФСБ обявиха, че са удовлетворени, че проектът включва съкращаването наполовина на броя на депутатите, както и въвеждането на индивидуална конституционна жалба.

Тепърва ще се обсъждат многобройните други идеи за конституционните промени на патриотичните формации, но отсега е ясно, че търкания ще има – например от ВМРО говорят да се предостави законодателна инициатива на президента, което категорично се отхвърля от НФСБ.

ЛОШ ЗНАК

Преговори с най-голямата опозиционна партия – БСП, няма да има заради категоричния отказ на социалистите да участват. От ДПС пък продължават да мълчат по темата за конституцията. Това е лош знак за ГЕРБ, тъй като двете опозиционни партии разполагат общо с над 100 депутати, което е повече от достатъчно, за да потопи проекта за нов основен закон.

Comments

comments