ГЕРБ, ДПС и БСП заличиха район „Чужбина“

Под предлог, че обсъжда преди второ четене връщането на хартиената бюлетина, правната парламентарна комисия започна да изменя изборното законодателство извън първоначалните заявки и за час и половина успя да заличи изборния район „Чужбина“ и да увеличи броя на заявленията, необходими за разкриване на секции зад граница.

Предложенията, ограничаващи изборните права на българите в чужбина, бяха внесени от ГЕРБ в последния възможен срок и по тях няма становища на неправителствени организации и институции.

Без изборен район „Чужбина“

Закриването на район „Чужбина“ се случи чрез наглед невинната редакцията на Десислава Атанасова, гласяща, че „територията на страната се разделя на избирателни райони“. Това предложение е извън обхвата на текстовете, които трябваше да са само за връщането на хартиената бюлетина. Въпреки това текстовете бяха допуснати за разглеждане от комисията след гласуване. Така с гласовете на коалицията, която на първо четене подкрепи връщането на хартиените бюлетини, ГЕРБ на практика заличи изборния район „Чужбина“, още преди да бъде въведен.

Районът беше създаден от 46-ото Народно събрание с гласовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се. БГ!Ние идваме!“. ГЕРБ обаче успя да отложи въвеждането му за след излизането на резултатите от последното национално преброяване (което стана на 3 октомври т.г.) и така на изборите през ноември 2022 г. гласовете на живеещите в чужбина българи отново бяха преразпределени между районите в страната.

Парламентарната комисия прие, отново по предложение на ГЕРБ, че нови изборни секции ще бъдат откривани след подаването на 100 заявления, а не 40, както е сега. Това няма да се отрази драстично на изборния процес зад граница, тъй като в изборното законодателство е заложен текст, според който секции в чужбина се отварят автоматично, ако през последните 5 години в тях с гласували повече от 100 души.

 

Надежда Йорданова („Демократична България“) възрази и на двете предложения, като се аргументира, че заличаването на район „Чужбина“ е принципен въпрос и няма нищо общо с проведения дебат на първо четене. Тя посочи, че и двете предложения не са били обсъждани на първо четене и обвини ГЕРБ, ДПС и БСП, че се опитват през задната врата да променят фундаментални въпроси.

По пътя, по който сме тръгнали между първо и второ четене ще обърнем Изборния кодекс с хастара нагоре, каза Надежда Йорданова.

Мирослав Иванов („Продължаваме промяната“) поиска вносителите да се мотивират, но председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова се обърна към председателстващия Радомир Чолаков с репликата: „Не сме длъжни, може и в зала да се мотивираме“. Стою Стоев от „Продължаваме промяната“ заяви, че двете предложения на ГЕРБ ограничават правата на българите зад граница и противоречат на мотивите за връщането на хартиената бюлетина, които включваха даването на повече права на българските граждани.

Comments

comments