ГЕРБ, ДПС, БСП и ВСС – на крака при Гешев на конференция за спецорганите

Реформи – може, но такива трябват и в МВР, контролните органи, спецслужбите, казва главният прокурор

• Изправени сме пред политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като борба с престъпността. Налице е реална опасност за върховенството на правото и основни демократични ценности, които споделят нашите партньори от европейското семейство, от което сме част.

• Искаме ли права за всички граждани или искаме да не се отнасят за шепа недосегаеми?

• Искаме ли революционно извънредно законодателство?

Това бяха някои от жалоните в приветствието на Иван Гешев при откриване на конференция в резиденция „Бояна“, посветна на специализираното правосъдие. Такъв е и надсловът й „Съдебна реформа. Специализирано правосъдие“.

Както е известно, главният прокурор, кръгът около него във ВСС, партиите от предишната власт и прилежащите им медии са яростни противници на идеята за реформи в спецорганите – прокуратури и съдилища.

В приветствието си днес Гешев направи паралели, изтъквани много пъти от него – че това се прави заради „лица, преследвани от правосъдието, не за гражданите“, както и се застъпи, че това което се готви е „революционно извънредно законодателство“ (всъщност противниците на Спецорганита изтъкват, че именно те са извънредин съдилища, кото са забранени от конституцията, б.р.).

Освен това досега при реформите никога не е слушан гласът на професионалната общност, а са правени в услуга на лични интереси и цели.

Гешев заяви във въведението си още, че – да, реформи трябват, но трябват и в МВР, контролните органи, спецслужбите. Гражданите това очаквали.

Демерджиев: Прокуратурата не ни казва как случайно разпределя делата (ВИДЕО)

Очаквано, на отсрещния полюс бе изказванто на правосъдия минисътр Иван Демерджиев. Той предупреди, че ще смеси привествието си с думи „по същество“.

След което изреди успехите на румънската спецпрокуратура срещу корупцията. За една година – 2016-а, 1273 представители на властта са обвинени в съседната държава – министри, сенатори, депутати, магистрати, държавни директори, кметове. Има над 800 влезли в сила присъди, включително Демерджиев спомена на евродепутат.

„Сравнението, за съжаление, не говори добре за ефективността на българските институии.“

Демерджиев специално наблегна, че нуждата от правосъдие се е изострила след масовите протести през миналато лято. И припомни, че законът, с който се учредяват спецпрокуратурата и съдът, е факт от 2010 г.

За съжаление, за своето продължително съществуване институциите на спецрокуратура и съд не успяха да убедят обществеността  в своята ефективност, в своята обективност, в своята безпристраност , в законосъобразно протичане на тяхната дейност и необходимост от тяхното същестувване.

Той директно нарече, че те често биват възприемани като „инструменти за саморазправа на властимащите“.

И обърна внимание, че дори след безпрецедентното публично посочване от САЩ на 3 лица и 64 свързани с тях субекти прокуратурата не е направила нищо и е действала избирателно (всъщност, се води, че има нкакво висящо досъдебно производство в Спецпрокуратурата по списъка „Магнитски“, но не се знае докъде е то, б.а.).

На 2 юни 2021 г. САЩ посочиха засега 3 български лица и 64 субекта. Санкците на МФ на САЩ са допълнени от действия предприети от държавата на публично посочване на 2 лица и 3-ма други държавни служители.

„Корупцията изпразва от съдържание институциите и подкопава общетвеното доверие в тях. В тази ситуация българската спецпрокуратура отново  оправда своето съществуване, като не предприе нищо срещу посочените лица и подходи различно към тях“, каза инистърт.

Днес форумът е далеч от този от миналата година, когато полето пред „Бояна“ – чак до Околовръстното буквално бе „почерняло“ от сили за сигурност, Бюро по защита – и на шега казано – сигурно и Агенцията за борба с градушките пазеше гостите.

Днес тук са шефовете на самите специнституции и апелациите над тях. Всички членове на ВСС от кръга, който обичайно гласува синхронно с главния прокурор. А също всички земестници на Гешев, хора като Борислав Цеков или бивши „знакови“ членове на ВСС като Ясен Тодоров.

ГЕРБ е изпратила трима депутати – Радомир Чолаков, Екатерина Захариева, Анна Александрова.

Хамид Хамид от ДПС дружески си бъбреше с членове на ВСС от прокурорската колегия.

От БСП се разпознава Филип Попов.

Не се виждат обаче гости от т.нар. „партии на протеста“.

 

Comments

comments