ГЕРБ, БСП и ДПС изненадващо се обединиха за пенсиите

Новата стара тройна коалиция гласува по-високи разходи в социалния бюджет от предложените

Гласуването на второ четене на промените в бюджета на държавното обществено осигуряване в пленарна зала поднесе голяма изненада. ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха срещу останалите партии и успяха да гласуват по-високи разходи в социалния бюджет от предложените в бюджетната комисия.

След дълги разправии кой е по-виновен за мизерното състояние на българските пенсионери, депутатите пристъпиха към гласуване на първите текстове от законопроекта. С тях все още само се коригират приходи, разходи и трансфери. След като очаквано отхвърлиха предложението на Мая Манолова и колегите й от ИБГНИ, депутатите преминаха към гласуване на предложението на ДПС. При първото гласуване то не мина, но само няколко гласа не му стигнаха. Хасан Адемов поиска прегласуване от името на вносителите и тогава ГЕРБ, ДПС и БСП успяха да надделеят, като осигуриха 104 гласа за предложението.

Председателят на парламента Ива Митева първоначално обяви, че отменя гласуването, след което обаче разпусна депутатите в 15-минутна почивка за консултации.

Така гласуваните корекции в приходите и разходите отварят вратата за приемане на предложението на ДПС към пенсиите да бъдат отпуснати по 120 лв. добавка за последните три месеца на годината. Предстои да видим дали ще се стигне до приемане и на този текст. ГЕРБ имат интерес да гласуват с ДПС, тъй като тяхното предложение е подобно – за 100 лв. добавка.

 

Comments

comments