ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха хартиената бюлетина

 

Хартиената бюлетина се завръща като пълноправно средство за гласуване наред с машинния вот. 125 депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС подкрепиха на първо четене промяната в Изборния кодекс, която ще позволи занапред избирателите сами да решават как предпочитат да упражнят правото си на глас.

125 народни представители гласуваха „за“ предложението на БСП. Против бяха други 100 от „Демократична България“, „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ и „Български възход“. Няма причина да се смята, че ще настъпи промяна в разпределението на силите при второто четене. Това означава, че връщането на хартиената бюлетина е практически сигурно.

Последните избори, на които имаше избор между хартия и машина бяха през април месец 2021 г. Тогава бяха установени множество грешки в протоколите и недействителни бюлетини, припомниха противниците на хартиената бюлетина.

Техните аргументи обаче не помогнаха в продължилия над 3 часа дебат преди гласуването. Нито опасенията, че гласуването с хартиена бюлетина улеснява контролирания и манипулирания вот, и създава съмнения в честността на изборите.

„Като син на фантаст ще ви кажа, че вярата ви в машината е трогателна. Вие бяхте така добър да изнесете данни за фалшиви бюлетини, но имате ли данни колко хора не отидоха да гласуват заради машините. Искам да ви попитам – вие нали сте либерали? Защо ограничавате хората как да гласуват. Дайте им възможност – с гълъби, царевица. Нали искаме да повишаваме избирателната активност“, иронично защити мотивите на вносителите за множество затруднения при машинното гласуване Любен Дилов-син.

Comments

comments