В началото на 2023 г. се очаква комбинирана ваксина срещу грип и COVID-19

 

Някои компании са започнали проучвания за комбинирани ваксини срещу COVID-19 и грип. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов в сутрешния блок на Би Ти Ви, като той предполага, че в началото на следващата година може да има разрешена за употреба комбинирана ваксина.

 

„Важно е, че вече има доста сериозен опит по отношение на комбиниране на отделните продукти, тъй като и преди настъпването на този грипен сезон бяха доставени около 390 000 дози от противогрипната ваксина. Голяма част от тях бяха приложени, така че включително и в България, не само в Европа и по света, вече има опит“, отбеляза Кирилов.

Компаниите производители провеждат клинични изпитвания с адаптирани ваксини в България, а в най-напреднал етап са компаниите – производители на иРНК ваксини, каза още Кирилов.

 

„Очакваме резултати от клиничните изпитвания в края на април и началото на май. Тези данни следва да бъдат оценени от Европейската агенция по лекарствата. Тоест реалистичен срок при положителни резултати от клиничните изпитвания ще бъде около юни“, добави той.

 

Кирилов изтъкна по повод наблюдаваната тенденция за увеличаване на заразените с коронавирус в държави като Франция, Германия и Великобритания, че не се знае дали ще има шеста вълна, но „трябва да сме подготвени за всякакви сценарии“. Той уточни, че в България има големи количества (милиони) ваксини срещу COVID-19, но желаещите да се ваксинират през последните седмици са изключително малко.

Comments

comments