В Деня на християнското семейство децата на Симитли омесиха хляб на доброто

В Деня на християнското семейство и в навечерието най- големия християнски празник Рождество Христово, група „Пчелички“ с красива проява. Децата и родителите от групата и детската градина са едно семейство и затова заедно омесиха своето тесто, „за да се „поомесим“ и наречем Хляба си“, казваха майките. Малчуганите нарисуваха и написаха посланията си за добро в предстоящите празници и си пожелаха все най-хубави неща.

И двата празника са свързани най- вече с децата, новото начало, възраждащия се живот.
И двата празника ни събират около масата, а основното на нея е хлябът. Когато месим тестото и маята, и солта, и водата, и брашното, трябва да са в точна мярка, за да се получи вкусен хляб. Така е и при децата – когато се омеси всичко по мярка, израстват добри хора, обясниха учителките на малчуганите.

И още: Разчупваме топлия хляб и казваме „Ей, като душичка е“. Така и с нашата душата – целият ни живот е една постоянна трансформация на заквасване и омесване, на промяна. Да опечеш сърцето си от едно клисаво, сурово тесто и да го превърнеш в топъл, благоуханен хляб, който да споделиш с някого. Да разчупиш „душичката“ си и я споделиш с хората, защото ако не си споделяш сърцето – то просто ще „мухляса“.

Comments

comments