В Благоевград: ПОДГОТВЯТ УЧИЛИЩАТА ЗА ЛОКДАУН ПРИ РЪСТ НА КОВИД БОЛНИТЕ!

До 8 септември директорите на училища трябва да предоставят информация за новопостъпилите ученици и новоназначените учители, за да могат от Министерството и образованието да изготвят персонални /индивидуални/ акаунти за влизане в платформи, основно „MicrosoftTeams“, през която се осъществява обучението в електронна среда от разстояние. Според спуснатите указания в посочения срок ръководителите на образователни институции трябва да „качат“ проект на списък образец №1. Така важният документ, съдържащ детайлна информация /обособена в отделен модул/ за съответното училище се утвърждава до 25 септември.

Сега за втора година проект или предварителен вариант на списък образец №1 трябва да бъде предоставен по-рано, което, както коментираха директори, означава, че МОН подготвя системата за онлайн обучение. Разбира се, едва ли някой може да каже със сигурност каква ще е пандемичната обстановка в страна ни след месец и да прогнозира развоя на събитията, затова и според директори с предоставянето на информацията и осигуряване на достъп до електронните ресурси се цели бързо превключване към ОРЕС /обучение в електронна среда от разстояние/ при необходимост.

Че данните са необходими, за да се създадат акаунти за ползване на електронни ресурси, коментира и началникът на Регионалното управление на образованието в Пиринско Ивайло Златанов. Той успокои директорите, че дори и сега да подадат списък образец №1 в „суров вид“, със започването на новата учебна година или конкретно в периода 15-25 септември ще има възможност да се нанасят корекции.

„Генерирането на акаунти за голям брой ученици е трудоемък процес и изисква време. Ако се започне след утвърждаването, или около 30 септември, ще приключи към 15 октомври. Идеята е сега, макар и като чернова, да се подаде необходимата информация, за да се създадат акаунтите. Така и да се правят корекции до 25 септември, ще се генерират нови акаунти за много по-малък брой ученици“, посочи Ив. Златанов.

На брифинг вчера служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че учебната година ще започне присъствено.

„Решения за преминаване към дистанционно обучение ще вземат здравните инспекции по места на база на данните за заболеваемост”, обясни служебният образователен министър професор Николай Денков.

Няколко дни по-рано той обяви и че МОН и РЗИ интегрират информационните си системи и се надяват до 15 септември това да е факт, така че данните да се следят максимално ефективно и да няма забавяне при взимането на решения./Струма/

Comments

comments