В Благоевград започва строеж на нов завод

Производствени сгради на бившия Текстилен комбинат в Благоевград бяха разрушени и вече са купчина камъни. Причината е, че германската компания зa пpoизвoдcтвo нa виcoĸoтexнoлoгични пpoтeзи и биoнични имплaнти Ottobock, която закупи голяма част от недвижимия имот от доскорошните собственици на „Струматекс” АД, започна изграждането на нов завод.

За премахването на старите сгради дъщерната фирма „Оттобок Манюфекчъринг България” ЕООД е информирала община Благоевград. На този етап в Общинската администрация е одобрен ПУП за застрояване, а тепърва предстои да бъде представен инвестиционен проект и да се издаде разрешение за строителство на новия завод, заяви зам. кметът по строителството Евгени Терзиев.

След сключване на сделката за покупко-продажба миналата година от няколко месеца в едно от халетата започна производство на ортези. От германската компания, чийто собственик е предприемачът Ханс Георг Недер, известен като Краля на протезите, възнамеряват да инвестират 10 милиона евро в изграждането на новия завод в Благоевград, който ще разполага и с текстилна работилница. До края на тази година се очаква да бъдат разкрити около 80 работни места, а в дългосрочен план те ще станат 280, обяви Стоян Стоянов, управител на “Оттобок Манюфекчъринг България“ ЕООД.

Бившите собственици от „Струматекс“ АД запазват част от недвижимия имот, намиращ се в промишлената зона на ул. „Васил Левски” № 60 в Благоевград. „Ще продължим да се занимаваме с шивашко производство“, заяви бизнесменът Димитър Андонов, чийто баща Тодор Андонов бе сред съсобствениците на приватизирания Текстилен комбинат.

С течение на времето дейността на предприятието бе редуцирана, а производствените цехове отдадени под наем на други шивашки компании. Няколко благоевградски фирми станаха собственици на малка част от недвижимите имоти, които бяха разпродадени от „Струматекс“ АД.

/в. Струма/

Comments

comments