В Банско вече ухае на вкусни гозби, 3 дни кулинарни изкушения, концерти и стари занаяти

Банскалии се стягат за тридневния празник „Уникално Банско”, който започва утре и ще продължи до понеделник, 6 септември. Банскалии ще посрещнат много гости в града под Тодорка. В курорта вече ухае на вкусни ястия, които се приготвят от най-добрите готвачи в населеното място. Наслада за небцето ще осигурят местните механджии, а в курорта отново ще бъде музикално, весело, интересно и много, много вкусно.

Съюзът на туристическия бизнес, Задругата на банските механджии „Уникално Банско” и Община Банско организират тридневния празник, в който всеки ще намери нещо по вкуса си.

Представяне и продажба на уникални бански ястия ще има утре от 17,00 до 20,00 часа на площад „Никола Вапчаров”. Всеки ще може да опита най-разнообразни и вкусни ястия- суджуци, баница с ориз, баница с локум, кукурини, каркалешки, целуварки, костурета по прашаритски. Забавна кулинария с деца пък ще има по същото време под колоните на читалището в града. Малчуганите ще хапнат здравословна храна с квасен хляб, вита баница и „весели” сандвичи.

Няма да мине денят и без музикални изпълнения. На сцената ще се качат млади самодейни състави, както и специалният гост – певицата Деси Добрева.

Голям концерт-спектакъл ще има на 5 септември под мотото „Една е Пирин! Едни са банскалии!”.

През трите празнични дни ще се правят демонстрации на местни занаяти – дърворезба, плетене на шушони, работа с вълна, тюфекчийство, грънчарско колело, изработка на сувенири от кожа, на автентични бижута и на гоблени.

На базара в събота, неделя и понеделник пък ще се предлагат местни продукти – картофи, боб, билки, сирене, мед, вино, мезета, подправки, сувенири, книги.

Comments

comments