Вярват ли хората на регионалните медии? (Анкета)

Никак не им е лесно на регионалните медии в България. Доста често минават за част от медийния фон, а би трябвало да са основен играч на информационния пазар. Те стават особено атрактивни в изборно време, при откриване на нов мол в града и при някои регионални мега скандали, когато централните медии имат нужда от повече проверена информация на местно ниво.

Все пак всичко е бизнес

В бизнес план обаче, те се конкурират за вниманието на потребители и рекламодатели наравно с национлните медии. Особено в радиото и онлайн, където може да се прилага геотаргетиране. Та, локалните медии се борят в неравна битка с големите и все по-често я губят. Закриват се вестници (Позвънете Новини), намаляват се щатни бройки, режат се заплати … криза.

Няма да открия топлата вода, но ще преразкажа една интересна теза по темата, която скоро четох в списание “Фолио”. Регионалните медии имат само един верен ход и това е да инвестират в бренда си. И да го развиват доколкото имат сили. Фокусът сега трябва да бъде не толкова върху съдържанието и носителя на информация (дали да останат на хартия или да се евакуират онлайн).

Добре е да работят повече за марката, да комуникират себе си и нещо интересно – да се появяват във всички възможни информационни канали (телевизия, преса, онлайн, радио, билборд, in-door, събития, мобилни устройства). Дали ще е с партньорства, със съдържание или чисто рекламно – ситуацията определя. Или по-точно бюджета.
Трябва ли на хората да им пука?

Всяка локална общност има потребност от своя медиа. Само че хората са много по-чувствителни. Когато става дума за техния град и тяхната общност и в медиите попадат личности, които познават или поне са виждали на живо е много по-сложно. Лесно се лепва етикет – тези обслужват тази партия или лобират за онзи бизнесмен. У нас пък, когато тези две неща се преплитат и припокриват, става още по-объркано.

В България много по-трудно се гради доверие на локално ниво. Именно за това два параграфа по-горе говорих за бренда. Марката е доверие! Една медиа може да съществува и да се развива само когато й вярват. В нашите условия има и друг начин – чрез политическа опека, но сега говорим за чисто бизнес отношения.

Живеем в централизирана държава и на хората не им е вродено да отстояват местното – местния производител, местния търговец, местния бизнес партньор или консултант… местния отбор. Обичаме голямото и популярното…столичното. Пък ако може чужбинското – още по-хубаво.

Та, отговорът на въпроса по-горе – Не, на хората не им пука за Вашата медиа, само защото е локална. Трябва да си извоювате позиция и доверие с работа 🙂 Бранд!
А вярват ли хората на регионалните медии, ще видите в нашата анкета!

Comments

comments