Въоръжени хора влязоха в американски парламент

Десетки души, някои от които въоръжени, влязоха в сграда на парламента на американския щат Мичиган, предаде Би Би Си.

Демонстрантите  са изразили своето недоволство от предложението на губернатора (членка на опозиционната на президента на САЩ Доналд Тръмп Демократическа партия) Гретхен Уитмър да удължи извънредното положение, въведено преди месец с цел  ограничаването на разпространението на Covid-19, до 15 май.

Хората, голяма част от които не са носели маски и не са спазвали дистанция от два метра, са били допуснати в зданието на долната камара на парламента в столицата на щата в Средния запад – Лансинг. Местното законодателство не забранява присъствието на въоръжени хора в институцията.

Полицаите, охраняващи парламента, са допуснали тези протестиращи, които са нямали висока температура

„Вирусът е тук“, това е казал един от въоръжените мъже, посочвайки мястото на губернатора в пленарната зала. „Дайте работа на хората“, е призовал той.

Парламентарното мнозинство (от Републиканската партия, излъчила сегашния стопанин на Белия дом) е отхвърлило предложението на губернатора и дало зелена светлина Уитмър да бъде изправена пред правосъдието. Тя, от своя страна, е заявила, че законодателите са политизирали проблема с разпространението за болестта.

 

Британската медия допълни, че докато е траял протестът президентът на САЩ е изразявал подкрепа за демонстрантите. „Освободете Мичиган!“, такъв пост е публикувал Тръмп, посочи още Би Би Си.

Comments

comments