ВСС разглежда искането за предсрочното освобождаване на Гешев

Снимка: БГНЕС

 

Висшият съдебен съвет ще решава за допустимостта на предложението на бившия служебен министър Янаки Стоилов за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Искането е от миналия юли и след отхвърлянето му, Стоилов сезира Конституционния и Върховния административен съд.

От Конституционния съд Стоилов поиска да каже – може ли правосъдният министър да иска отстраняването на т.нар. трима големи в съдебната власт, а от Върховния съд – да задължи съдебните кадровици да обсъдят по същество предложението му.

ВАС отложи произнасянето си за след решението на Конституционния съд, което дойде, когато Стоилов вече беше част от институцията. Без негово участие отговорът на питането му беше еднозначен – правосъдният министър може да иска прекратяване мандата на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор.

Въз основа на това решение Върховният административен съд върна предложението на ВСС с указание да се произнесе по същество по твърденията на Стоилов, че с поредица от свои действия и бездействия Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт.

Днес съдебните кадровици трябва да преценят цялото или част от искането ще обсъдят. Основанията, за които се събере мнозинство, ще бъдат обединени с вече допуснатите от предложението за уволнението на Обвинител номер едно, внесено от настоящия правосъден министър Надежда Йорданова и до края на май да има решение – остава или не на поста си Иван Гешев.

Comments

comments