ВСС наказа Лозан Панов за клипа, като му отне управлението на Съдебната палата

Въпреки висящата проверка на Инспектората и липсата на дисциплинарно производство мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отне управлението на Съдебната палата от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Това ще стане от 15 юли 2020 г.

 

До решението се стигна след дебати часове наред, които наблегнаха на неморалното съдържание на видеоклип, сниман в палатата през февруари. Чуха се множество лични нападки срещу Панов.

 

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева ще управлява палатата, реши мнозинството, като отхвърли вариант правомощието да се възложи на заместник-председател от ВКС.

 

То не обърна внимание на предупрежденията на членове на ВСС, че ще настъпи огромен хаос, че ще бъдат прекратени скъпи договори, че ще трябва наново да се обявят обществени поръчки, че ще се наложи да бъдат понижени служителите от ВКС, които сега се занимават със стопанисването на палатата, както и че ще трябва да им се намалят заплатите. Само инвентаризацията ще отнеме огромно време и ресурси, предупреди Олга Керелска. Тя посочи, че ВСС дължи отчет на данъкоплатците колко ще им струва днешното решение.

 

Мнозинството не взе предвид тези аргументи, нито прие изводите от проверката на ВКС, възложена от Панов. Тя установи, че другата страна по договора го е нарушила, както и че съдебната охрана, подчинена на министъра на правосъдието, не е осъществила контрол при заснемането на клипа.

 

Заседанието доби фарсов характер. Членът на ВСС Боян Новански изчете в превод съдържанието на песента, която се пее в клипа, скандализирал съвета. Министърът на правосъдието Даниел Кирилов дори сърдечно му благодари, че благодарение на това научил съдържанието на идиома „дабъл паркинг“. В дебатите се включи и главният прокурор Иван Гешев, който заяви, че на Лозан Панов „все друг му е виновен“. „Това е болшевизъм от чист вид“, обяви още главният прокурор и посочи, че председателят на ВКС бил „част от статуквото“ и имал „проблем с работното време“.

 

Съветът прие още, че в бъдеще при искане на заснемане на филм в съдебните сгради управителите ще бъдат длъжни да изискват предварително сценария, за да се преценява неговата допустимост.

Comments

comments