Водещи кандидати и избирането на Европейската комисия

Остават 100 дни до Европейските избори. 400 милиона души ще дадат своя глас и ще определят следващия Европейски парламент. Новите 751 европейските депутати, които ще заемат местата си през юли, не само ще определят посоката на европейската политика в следващите 5 години, но и ще изберат лидера на изпълнителния орган на Европейския съюз – председателя на Европейската комисия. 

 

Процедурата с водещи кандидати („Spitzenkandidat“), използвана за пръв път по време на европейските избори през 2019 г., дава възможност на европейските граждани да участват активно в избора на кандидатите за председател на Европейската комисия

20180919PHT13814_original

Въз основа на резултатите от изборите, един от водещите кандидати ще бъде избран за председател на Комисията, след като той бъде предложен официално от държавните и правителствените ръководители, които ще вземат предвид резултатите от изборите за Европейски парламент.

Тази процедура беше използвана за пръв път през 2014 г., когато водещият кандидат на Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер беше избран за председател на Комисията. В навечерието на изборите през 2014 г. пет европейски политически партии посочиха своите водещи кандидати.

Водещи кандидати за изборите през 2019 г.

Европейските политически партии номинират своите водещи кандидати по време на партийните конгреси през есента и зимата на 2018 г. Те ще представят и обсъдят политическите си програми относно бъдещето на Европа в телевизионни дебати на живо, които ще се проведат по време на предизборната кампания през 2019 г.

Европейска политическа партия е партия, която работи на европейско равнище и обединява национални партии с избрани парламентарни представители в най-малко една четвърт от държавите членки. През април 2018 г. бяха одобрени нови правила за финансирането на европейските политически партии и фондации.

Европейската народна партия (ЕНП)

Конгрес на 7-8 ноември в Хелзинки (Финландия)

Европейската народна партия (ЕНП) избра Манфред Вебер, 46 г., (ХДС, Германия) за свой „водещ кандидат“ за европейските избори. Вебер започна своята политическа кариера в регионалния парламент (Ландтаг на федерална провинция Бавария) през 2002 г. и бе избран в Европейския парламент през 2004 г. От 2014 г, той е председател на групата ЕНП. Кандидатът е завършил физика в Мюнхенския университет за приложни науки.

@ManfredWeber

Партия на европейските социалисти (ПЕС)

Конгрес на 7-8 декември в Лисабон (Португалия)

Водещият кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС), Франс Тимерманс, 57 г., беше номиниран по време на конгреса на членовете в Лисабон на 7-8 декември 2018 г. Франс Тимерманс (Партия на труда, Нидерландия) е първи зам. председател на Европейската комисия. Той бе първо избран във втората камара на Нидерландския парламент през 1998 г. От 2007 г. до 2010 г. той служи като Държавен секретар на външните работи , и от 2012 г. до 2014 г. като Министър на външните работи в кабинета на Марк Рюте. Г-н Тимерманс е завършил френска филология и литература в Радбоудския университет в Неймеген.

@timmermansEU

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР)

Ян Захрадил (Гражданска демократична партия, Чехия) беше избран за водещ кандидат на неговата партия на 14 ноември. Захардил, 55 г., е член на Европейския парламент и на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Той също служи като председател на Алианса на европейски консерватори и реформисти. Преди да започне кариерата си в Европейския парламент, той бе член на Камарата на депутатите в Чехия. Г-н Захадил е изследовател по професия, и се дипломира като инженер от Университета в Прага.

@zahradilJan

Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ)

Конгрес на 8-10 ноември в Мадрид (Испания)

По време на конгреса в Мадрид, Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) представи плановете си за избиране на екип от либерални лидери, вместо един единствен „Spitzenkandidat“ за кампанията на европейските избори. Председателят на АЛДЕ има задача да избере екип от максимум 9 кандидата, които ще бъдат подкрепени по време на електоралния конгрес в Берлин в началото на 2019 г.

Европейска зелена партия (ЕЗП)

Конгрес на 23-25 ноември в Берлин (Германия)

Ска Келер, 37 г., и Бас Ейкхаут, 42 г., са двамата водещи кандидати на Европейската зелена партия, обявени по време на партийния конгрес на 23-25 ноември в Берлин.

Ска Келер (Съюз 90/Зелени, Германия) е завършила ислямски науки, турска филология и еврейски науки в Берлинския свободен университет и университета Сабанджъ в Истанбул. Тя е избрана в Европейския парламент за пръв път през 2009 г., и е била бодещ кандидат на ЕЗП по време на европейските избори през 2014 г. Келер е съпредседател на Зелената група в ЕП.

@SkaKeller

Бас Ейкхаут (Зелените Леви, Нидерландия)) е следвал химия и науки за околната среда в Радбоудския университет в Неймеген. Той по-късно става изследовател в Нидерландската агенция за оценка на околната среда. Ейкхаут е член на ЕП от 2009 г.

@BasEickhout

Очаквайте допълнителна информация от партиите

Подкрепата за ЕС и водещия кандидат се увеличава

Скорошни проучвания (ноември 2018 г.) показват, че 67% от отговорилите вярват, че процедурата представлява напредък за демокрацията в ЕС (61% според проучванията през април 2018 г.) и прави по-прозрачен процеса на избирането на Председател на Европейската комисия (63%).

Парламентът е готов да отхвърли всеки кандидат за председател на Комисията, който не е бил номиниран като водещ кандидат

В резолюция, гласувана през февруари 2018 г., Парламентът предупреди, че е готов да отхвърли всеки кандидат за председател на Комисията, който не е номиниран като водещ кандидат преди европейските избори през 2019 г. Действащите членове на Комисията могат да бъдат определяни за водещи кандидати преди изборите за Европейски парламент, без да се налага да излизат в неплатен отпуск, но не могат да използват човешките и материалните ресурси на Комисията за каквито и да било дейности, свързани с предизборни кампании.

По-прозрачна и по-демократична процедура

Европейската комисия препоръча също така процедурата с водещи кандидати да продължи да се прилага и подобрява с оглед на предстоящите европейски избори през 2019 г. До края на 2018 г. националните и европейските партии следва да обявят кандидата за председател на Комисията, когото подкрепят, а в идеалния случай, до началото на 2019 г. – и програмата на кандидата, отбелязва Комисията.

Comments

comments