Водата може да поскъпне с между 1% и 9%

640_132727

Цената на водата бе обсъдена днес от КЕВР

Поскъпване на водата в 24 града в страната с между 1 и 9% обсъди днес Комисията за енергийно и водно регулиране. А сред градовете с увеличена цена попада дори и Перник, където има режим на водоподаването. Новите цени трябва да влязат в сила от началото на следващата година.

Кърджали е градът с най-голямо поскъпване на водата – с 9 на сто. 7-процентно е увеличението за София, Видин и Русе. В Габрово, Сливен, Смолян, Монтана, Силистра, Ямбол, Благоевград и Шумен пък скокът ще е между 4 и 6 на сто. В други 10 града се очаква поскъпване на водата с между 1-3%, сред тях попада и Перник, където има воден режим от седмици.

Много от присъстващите се обединиха около това, да няма поскъпване, поне не сега и не на местата, където има воден режим. От Регионалното министерство са се обърнали към КЕВР с предложение водата в Перник да не поскъпва, а дружеството да компенсира това като събере несъбраните взимания, които излизат на стойност 5 млн. лв.

Според омбудсмана Диана Ковачева, повишаване на цената, включително и в Перник, град който е на воден режим, е несправедливо към гражданите.

След обсъждането Комисията трябва излезе с окончателно решение за вдигането на цените, което най-вероятно ще стане между Коледните и Новогодишните празници.

„Ежегодно цената на водата се увеличава, но не се увеличава качеството. Сигналите до омбудсмана лавинообразно нарастват . Повишаването на цената на водата идва на фона на водната криза в Перник, която е поредното доказателство за състоянието на ВиК сектора”, заяви Нина Бояджиева, Началник отдел към Институцията на  омбудсмана.

„ Всички цени на други продукти и услуги ще се увеличат двойно и тройно. Няма стока или услуга,в която няма вода”, категоричен е Георги Христов от гражданско движение „Днес”.

„КЕВР не е социална институция. Нашата роля е да изчислим на база данни от НСИ прага на растеж на цените, т.нар социална поносимост”, заяви директорът на дирекция ВиК  към КЕВР Ивайло Касчиев.

Окончателно с колко ще поскъпне водата трябва да стане ясно до края на декември.

 

 

Източник:nova.bg

Comments

comments