Властта обмисля смекчаване на забраните за пътуване и отваряне на малки хотели

Обмисля се да се смекчат забраните за пътуване из страната, така че на хората да се разреши да отсядат в други градове, но при спазване на изолация, както и отваряне на малки хотели и къщи за гости за семейства. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти при инспекция на строителството на магистрала „Хемус“.

Борисов обясни, че е възложил в следващите дни да се направи анализ за възможните ефекти, „ако едно семейство се премести на вилата си или в къща за гости“ за почивните дни при спазване на изолация. „На село не е хубаво, защото там са възрастни хора“, каза премиерът и уточни, че се мисли за възможност за отваряне на малките хотели, „за да има някакви обороти, да се движим“.

„Всичко това, имаме ли го като анализ, има ли риск, достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все неща, които мислим в следващите дни и седмици да отпускаме, за да не психясват хората“, каза Борисов. От думите на премиера се разбра, че той смята, че пътуването по великденските празници не се е отразило негативно на заболеваемостта.

„Да, имаше екскурзия недисциплинирана, защото напуснаха града, но резултатите не бяха така фатални, както очаквахме. Обяснението е, че може би са останали изолирани. За всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва масово да си партнираме“, каза Борисов.

Той посочи, че му се иска извънредното положение да бъде прекратено и преди 13 май и добави, че властите всъщност не са ограничили кой знае какви права, защото са забранили разходките в парковете, сложили са КПП-та при градовете, но излизането от домовете е разрешено и няма вечерен час, както е в някои държави.


 

 

 

Comments

comments