Владимир Путин обяви, че Русия има хиперзвуково оръжие и разполага с неуловими нови ядрени арсенали

rusiq

Президентът Владимир Путин обяви, че Русия изпробвала нови ядрени оръжия, сред които задвижвани с атомна енергия крилати ракети и подводен дрон, които не може да бъдат прехванати от противника, предаде Асошиейтед прес.
Путин отправи годишното си обръщение към парламента в четвъртък, малко преди президентските избори на 18 март, при които се очаква той да спечели четвърти мандат.
Той казва, че тестваните миналата година ракети са с неограничен обсег и висока скорост, като са в състояние да проникнат през всяка противоракетна отбрана.
По думите високоскоростният подводен дрон може да пренася боен заряд и да поразява самолетоносачи и крайбрежни обекти.
Руският президент допълни още, че страната му е изпробвала нова тежка междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ с обсег и брой на глави, надхвърлящи тези на предходното поколение ракети.
Русия има хиперзвуково оръжие, обяви Путин, цитиран от ТАСС. Владимир Путин отбелязва, че всички страни с високо равнище на развитие „активно разработват хиперзвуково оръжие“, „Русия вече има такова“, подчерта той.
Президентът на Русия заяви, че страната му е възстановила своите системи за противовъздушна отбрана.
„По целия периметър на границите на Русия е създадено плътно радиолокационно поле на системите за предупреждение за ракетно нападение. След разпадането на СССР се появи огромни дупки. Всичко и възстановено“, каза още Путин.
По неговите думи руската военна операция в Сирия демонстрира нарасналите способности на Русия в областта на отбраната.
Същевременно руският президент заяви, че Русия не възнамерява да напада никоя страна и че укрепването на руският отбранителен потенциал се извършва при спазване на „действащите споразумения за контрол на оръжията“.
„Нарастващата военна мощ на Русия не заплашва никого, не сме имали и нямам планове за използване на този потенциал за нападателни, камо ли агресивни цели“, подчерта още той.
От друга страна Владимир Путин даде да се разбере, че Русия ще възприеме ядрена атака срещу нейни съюзници като ядрената атака срещу самата Русия, предаде Ройтерс. „(Нашият) отговор ще е незабавен, предупреди той.

Comments

comments