ВКС започва да образува дела и да обявява решения

Върховният касационен съд (ВКС) ще образува дела по постъпилите от началото на извънредното положение до днес книжа и ще започне да обявява решенията си. За това е издал заповед председателят Лозан Панов (пълния ѝ текст виж тук).

Той е разпоредил „да бъде създадена необходимата организация за образуване на касационни производства по постъпили във ВКС книжа от 13 март 2020 г. до 1 април 2020 г., както и за обявяване на постановените съдебни актове по граждански, търговски и наказателни дела, при съобразяване на въведените ограничителни мерки за безопасност“.

Така Панов е отменил предходната си заповед, с която беше прекратено образуването на дела, с изключение на изрично изброените от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Вчера колегията отказа да промени решението си и да разреши на съдилищата да обявяват актовете си, както и да образуват дела по време на извънредното положение. Искания в тази насока отправиха много адвокати, като изтъкнаха, че ако всички решения, написани през дните на епидемията, бъдат обявени накуп, това ще създаде неимоверни затруднения.

Повечето актове, които постановява ВКС са окончателни. Проблемите, които ще възникнат след отмяната на извънредното положение и възобновяването на нормален режим на работа в съдилищата, обаче са свързани най-вече с подлежащите на обжалване решения и определения. Причината – адвокатите и гражданите ще трябва да подготвят жалби по огромен брой дела за кратък период от време.

От съобщението от съда става ясно, че за да разпореди, че ВКС ще образува дела и ще обявява решения, Панов е стъпил на указанието на колегията от 26 март 2020 г., с което тя даде право на председателите на съдилища по тяхна преценка да постановят администрирането и разглеждането на дела и извън изброените от нея.

В работата на Върховния административен съд по време на извънредното положение засега няма промяна.

Comments

comments