Вицепрезидентът на Световната федерация по таекуондо – Марио Богданов бе удостоен със званието „Почетен гражданин“ на община Благоевград

Днес на редовна сесия на Обс-Благоевград, с 25 гласа „ЗА“ , 5 „ПРОТИВ“ и 5 „Въздържал се“, се прие предложението на кмета Атанас Камбитов – Марио Богданов – вицепрезидент на Световната федерация по таекуондо да стане „Почетен гражданин“ на Благоевград. Това е една от най- заслужилите до момента кандидатури за званието, тъй като неговият труд и постижения в спорта са оставили ярка диря по пътя му.
Учудващ бе само факта, че някои от общинските съветници гласуваха „Против“, което е показател за неуважение към постиженията на един гражданин, който е постигнал много повече, отколкото голяма част от хора на ръководни позиции в града и дори номинирани за същото във времето, въпреки негативното гласуване обаче, мнозинството реши и Марио Богданов вече официално е „Почетен гражданин“.
В рамките на по- малко от месец това е второто голямо признание за усилията благоевградчанина, които полага в развитието и популяризирането на Таекуон- до ITF не само в България, но и по света. В края на месец август на 25-ия Конгрес на Международната федерация по таекуондо ITF, малко преди започването на Световното първенство в Пловдив, Марио Богданов бе избран за вицепрезидент на Световната федерация по таекуондо. Той ръководи родната федерация и е един от основоположниците на таекуон-до, версия ITF у нас.
С този избор Богданов се качи на най- високия ръководен пост, заеман от българин в световния спорт. Един от основоположниците на таекуон-до, версия ITF, у нас Марио Богданов е роден на 26 май 1967 г. в Благоевград. Запалва се по азиатското бойно изкуство на 20 г. и записва участия на европейското първенство в Холандия през 1993 г. и на световните в Малайзия’94 и Санкт Петербург’97. Многократен шампион на България в категория тежка.
Треньорската му кариера стартира в благоевградския „Фолкън“, преминава през националния отбор, а от 1999 г. оглавява родната федерация по таекуон-до. Впоследствие влиза в Борда на директорите на световната федерация, а от месец вече е и вицепрезидент.
Освен Марио Богданов със званието „Почетен гражданин“ бе удостоен посмъртно и на Александър Янев , бивш заместник кмет по строителството по времето на Елиана Масева.

Comments

comments