Визитата на президента в Естония е прекратена, изолиран е заради контакт с COVID-19

Визитата на президентите Румен Радев в Естония е прекратена, съобщиха от президентството. Според местни медии Радев е скрил, че е контактен с болен от коронавирус и той и делегацията са изолирани.

Според официалното съобщение Радев и президента на Естония Керсти Калюлайд са провели днес телефонен разговор и предвид състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата „Три морета“, на която са били обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и на инициативата за регионално партньорство, двамата са взели “решение за отлагане на посещението на българския държавен глава в Естония, поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма.”

Според естонски медии обаче официалните мероприятия са отменени защото Радев е контактувал със заразен с коронавирус преди да замине от България, като се позовават на кабинета на Калюлайд. След като в Естония са научили това, са взети всички мерки, а българската делегация е изолирана в хотела им.

Според източници на OFFNews болният от COVID-19 с когото Радев е контактувал е новият командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. Това е станало на 16 октомври, когато президентът, министърът на отбраната и висши военни присъстваха на церемонията пред Паметника на летеца в центъра на София по случай 108-ата годишнина от създаването на военновъздушните сили. Според източника ни всички висши военни са се тествали веднага, след като ген. Петров е съобщил, че е заразен, но не е ясно дали това е направил и президентът.

 

Comments

comments