/ВИДЕО/ Ще има ли референдум за запазване разкопките край Покровник? Вижте мнението на съветниците за съдбата на римския град „Скаптопара“

Предложение за организиране на референдум, който да реши съдбата на разкопките в землището на Покровник, бе внесено днес в ОбС – Благоевград. Съветниците решават ще има ли допитване до гражданите следващата седмица на извънредна сесия, на която ще присъстват и експерти.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 2 от ЗМСМА общински съветници направиха искане за свикване извънредна сесия на Общински съвет – Благоевград, която да протече при следния дневен ред:
1. Вземане на решение за провеждане на местен референдум със следния въпрос
„Съгласни ли сте откритите археологически находки на територията на община Благоевград, представляващи на този етап „Раннохристиянска черква, датирана 30-те 40- те години IV век от времето на император Константин Велики IV и неговите синове Констанций II и Констанс, както и баня, канализация и водопровод, административни, производствени и жилищни сгради”, открити в тракийско селище Скаптопара с приблизителна площ от около 120 декара на територията на община Благоевград в землището на с. Покровник и с. Зелен Дол, да бъдат запазени на място, като бъдат обявени за недвижим паметник на културата с местно или национално значение?“

В подписката, адресирана до председателя, се подписаха над 30 съветника, които подкрепят идеята за запазване на разкопките край Благоевград. По закон в този случай председателят на ОбС свиква заседание, което се провежда в 7-дневен срок от внасяне на искането.

Попитахме част от местните парламентаристи какво е мнението им по темата, повече вижте във видеото.

Припомняме, че при археологически разкопки през 2017 г., археолози от Българска академия на науките (БАН) с ръководител доц. Здравко Димитров, по трасето на автомагистрала „Струма“ – участък с. Зелен Дол – с. Покровник, общ. Благоевград, откриват тракийско селище простиращо се на 54 декъра. В близост на около 1 километър от селището (кв. Грамада, гр. Благоевград) е намерана плоча с надпис Скаптопара, която кара археолозите да търсят доказателства, че това селище може да е тракийският град Скаптопара.
Най-ценната находка за световното културно историческото наследство в това селище, е черква, която датира от времето на император Константин Велики IV и неговите синове Констанций II и Констанс. Сградата представлява еднокорабна конструкция с размери 10 на 6 метра и е част от комплекс от жилищни, обществени и производствени сгради. Построена е през 30-те, 40-те години IV век в период непосредствено след приемане на християнството от Римската империя след Църковния канонотворчески събор в Сердика (дн. София), свикан в 342 г. като II-ри Вселенски от императорите Констанс и Констанций II.
Черквата, открита в тракийското селище, е с еднотипна архитектура със запазените до днес сградите и останки от черкви, в които са заседавали епископите в Сердика – базиликата „Св. София“, ротондата „Св. Георги“ и гражданската сграда до нея.
Само преди дни, непокътната гробница от римско време откриха археолозите по време на разкопките на същото място.
Това е тракийско селище, разположено на площ от 120 декара – Скаптопара, или древният Благоевград. След като археолозите откриха църква, баня и канализация, сега ставаме свидетели на откриването на цял мавзолеен комплекс от III век след Христа.

Comments

comments