/ВИДЕО/ Протестиращи се събраха пред сградата на Община Благоевград в защита на разкопките край Покровник, АПИ: Археологическите проучвания приключват до 20 юли, тогава става ясно ще се измести ли АМ „Струма“

На протест под надслов „Спаси Скаптопара/Save Skaptopara“ излязоха граждани на Благоевград в 13:00 днес. Жители от града и село Покровник се събраха на пл. „Георги Измирлиев – Македончето“ с искане на запазване на място откритите по трасето на АМ Струма“ – лот 3.1, разкопки край Покровник. Организатор на протеста е Инициативен комитет от граждани на Благоевград.

Археологическите проучвания на участъка между Благоевград и Крупник трябва да приключат до 20 юли. Тогава ще стане ясно и как ще се развие казуса. Вижте повече за исканията на протестиращите във видеото.

След приключване на работата на археологическия екип експертна комисия към Министерството на културата ще издаде протокол за бъдещите действия относно археологическия обект. На 5 май бе спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1,9 км, включително и в участъка с археологическите проучвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените до момента на спиране строителни работи, за да не се повредят от атмосферните условия.

Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала „Струма“ край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания.

Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика.

Припомняме, че при пълното спасително археологическо проучване на обект № 2, край селата Зелен Дол и Покровник, гр. Благоевград, се откри голямо селище от римската императорска епоха. До м. май 2018 по време на разкопките бяха разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 бр.

Сградите, които се откриват на терена са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. По-трайни сред комплексите са сграда № 1 (сградата с гробниците в хипогейната част), сграда № 5 (ранно християнска църква) и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка.

На мястото бе открита и гробната част в сграда № 1. Тя се състои от предверие със стълби и две големи гробни камери. Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей (РИМ) Благоевград.

Comments

comments