/ВИДЕО/ На прага на „гражданска тоалетна революция“: Нито една обществена тоалетна няма в центъра на Благоевград

Нито една действаща обществена тоалетна няма в центъра на Благоевград, това показа проверка на екипа ни днес. Според жителите на града това е изключителен пропуск за град с население почти 70 000 души, който е и областен център.

По данни на Националния статистически институт, населението към 31 декември 2017 в Благоевград е точно 69 417 души. Предвид факта, че в града няма нито една обществена тоалетна, това прави средно по 0 кабинки на човек.

Преди повече от 7 години, през юли 2011, за да се справи с проблема с липсата на обществени тоалетни в Благоевград, общината поставя 6 такива на възлови места – района на открития пазар, Зоопарка, до старата ритуална зала, в парк Бачиново и квартал „Струмско”. Първоначално съоръженията са оборудвани с ток и вода и нямат нищо общо с химическите. При откриването им нужниците бяха оборудвани с течен сапун, тоалетна хартия и почистващи препарати, а служител на фирма „Биострой“ се грижеше за почистването им три пъти дневно.

7 години по-късно една от тях – тази в градинката зад паметника на Васил Левски, е нефункционална и изглежда така:

38849841_1771256436306279_3213585764562501632_n

При поставянето на обществените тоалетни преди 7 години, първоначалната диея бе те да са безплатни. Именно ползването им от всеки и по всяко време доведе до съмнителната им хигиена и ги направи непривлекателни за ползване от благоевградчани.

А жители на града са на мнение, че евентуална такса за позлване на обществена тоалетна, приходите от която биха се инвестирали в поддържането на същата, би била изключително полезна.

Преди години чешкият артист Давид Черни изобрази България като клекало и тук много народ се обиди. Сега поне става видно защо не приемаме шеги на тази тема. Знаем си проблема с кенефите и много се дразним, когато някой ни го напомня.

Comments

comments