(ВИДЕО) Борислав Игнатов: Политици заблуждават привържениците на ЦСКА за стадиона

f08e97cb84a0337b9e617049912525db

Нов стадион „Българска армия“ не може да бъде построен на същото място с действащата законова база, а политиците, които твърдят това, заблуждават стотиците хиляди привърженици на ЦСКА. Това заяви арх. Борислав Игнатов, кандидат за кмет на София на обединение „Демократична България“, при среща с граждани край езерото „Ариана“ в Борисовата градина.

В последните дни се получи развитие около изразеното от „ЦСКА-София“ намерение да изгради изцяло нов стадион на мястото на „Българска армия“. Ръководството на клуба представи плановете си пред министъра на спорта Красен Кралев. По-рано кметът Йорданка Фандъкова заяви, че няма никакви пречки за изграждането на съоръжение в рамките на сегашните граници на обекта.

Игнатов, който е председател на Камарата на архитектите в България, обясни, че ограничението за ново строителство не идва от изготвяния в момента Подробен устройствен план (ПУП) на парка. Проблемът е в Закона за устройство на територията, чл. 43, който изисква при реконструкции местата за паркиране да бъдат в границите на имота. За стадион „Българска армия“ изискването е за 3000 паркоместа, а те няма къде да се разположат, каза Игнатов.

По думите му друг проблем е, че стадионът реално е без улица до него. „Аз мога да помогна, тъй като познавам опита и практиките на европейски и американски градове по тази тема“, заяви той и даде пример с Мюнхен и Милано, където противникови отбори ползват един и същ стадион за мачовете си.

Игнатов подхвърли идеята новият стадион на червения клуб да се построи на мястото на националния стадион „Васил Левски“, а сегашният да остане като тренировъчен. „Сега в София има пет-шест клубни стадиона, които са на лошо ниво, в същото състояние е и националният“, обясни той и предложи да се изгради един клубен, който да се ползва от различните софийски отбори, и един нов национален.

(Във видеото темата за стадиона започва след 1.21 ч.)

Comments

comments