Вельо Илиев: Програмата на Реформаторски блок-Глас народен е добре написана и издържана, тя предлага и конкретните решения

17191214_120981665096926_4324606753034163852_n

Срещаме се с Вельо Илиев, един от кандидат-депутатите в листата на Реформаторски блок-Глас народен от МИР-1 Благоевград. Илиев е с богат управленски опит, бивш кмет на Петрич и човек познаващ добре проблемите на региона. Той има конкретни идеи за промяна и се включва в битката за място в следващия парламент, защото със сигурност има какво да даде на хората, а опитът му ще бъде от огромна полза за Реформаторския блок.

1. Г-н Илиев вие добре познавате проблемите на хората в Петрич и региона, бяхте няколко мандата кмет. Сега когато се срещате с тях на предизборни срещи, отчитате ли нещо да се е променило или хората имат повече грижи и притеснения?

– Наистина сега срещайки се с хората и по селата и в цялата област, срещам хора със задълбочаващи се проблеми, които вместо да се решават, стават по-големи. За съжаление през последната година и половина очакванията на хората за промяна към по-добро не са били оправдани. Прави впечатление, че младите хора не намират реализация в държавата, поемат друг път и я напускат. Само една статистика, която имам показва, за последната година община Петрич е напусната от над 3000 човека.Те са заминали или в чужбина или в по-големите градове, за да търсят работа и реализация. За мен това не говори добре за община Петрич, а и за цялата област.

2. Какво трябва да се промени в община Петрич, за да се подобри качеството на живот на хората и какво конкретно вие ще направите, ако бъдете избран за народен представител?

– Аз община Петрич не искам да я разделям от другата част на страната, но явно доста неща трябва да се променят. Крайно време е да започнат реформите и най-вече в публичния сектор. Виждам, че е необходимо, на предизборните срещи се говори основно за доходите, за здравеопазването, за миграцията на младите, за образованието, така че е наложително да се започне с реформите и да бъде спряно изтичането на бюджетни средства, за да има как да се повишат и доходите на хората. Трябват спешни мерки.

3. Корупцията в цялата област е повсеместна, Петрич не се различава също, хората коментират, че и в момента има доста порочни практики.Как ще се борите с това?

– Наложително е приемане на закона за корупцията, знаете че в предишния парламент нашите коалиционни партньори не бяха съгласни с предложението на Реформаторския блок. Задължително е да се реализира, защото хората са крайно изнервени от това, което се случва. Доказването на корупционна практика е въпрос на доказателства, но ако има такъв закон, хората които се занимават с разпределение на публични средства ще бъдат много по-внимателни и ще се замислят преди да злоупотребяват.

4. Реформаторски блок-Глас народен има доста сериозна програма, която всички вече знаем, кои са най-важните аспекти от нея, според вас, които имат значение особено за нашата област?

– Едно от нещата, което ме накара да се включа в листата на РБ е именно програмата, хареса ми това че освен, че е добре написана и издържана, тя предлага и конкретни решения. Трите стълба са: Силна държава в секторите, формиращи публичната среда за живот на хората, при ясна обвързаност между упражняването на правата и изпълнението на задълженията.Икономика, растяща с бързи темпове, гарантираща конкуренцията, предприемачеството и свободата от административен произвол.Модерен патриотичен идеал, основан на разбирането, че отстояването на българската национална идентичност и българските национални цели минава през включването им в общите политики на съюзите и общностите, в които България участва.
Време е да започнат смели реформи във всички тези области. Трябва да се дава шанс на малкия и среден бизнес. Като се срещам с хората и много от тях, които имат малък бизнес, споделят че харесват нашата програма и най-вече предложението ни за вдигане на прага за регистрация по ДДС. Това е голям проблем за тях ,защото им създава много грижи и главоболия, ако се осъществи предложението ни тези хора ще работят спокойно.
За патриотизма е важно да осъзнаем, че сме в едно по-голямо семейство, а именно европейското и трябва да действаме с уважение едни към други. Ние също си обичаме държавата и тя е на първо място за нас, но трябва да се научим да уважаваме и партньорите си.

5. Каква е вашата прогноза за следващото управление- какви коалиции смятате, че са възможни след изборите?

– Много е важно Реформаторският блок да има представителство в следващия парламент и аз съм убеден, че това ще е така. По този начин ще имаме възможност да реализираме нашите идеи с евентуалните партньори. Като такива виждам партиите, които са в център-дясно, там имаме съвпадение в програмите и идеите и можем да вървим уверено към реализацията им.

6. Вашата партия с кого би могла да се коалира в едно бъдещо управление и с кого не би трябвало да го прави?

– Не искам да съм краен най-вече, защото всички партии твърдят, че са патриотични. Но имаме глобално разминаване в програмите с БСП и до голяма степен с ДПС.

7. Как ще коментирате изказването на Нинова за това, че демокрацията ни е отнела много?

– Във индивидуални аспекти, може би по нещичко е отнела на онова поколение израснало в комунизма. Аз лично смятам, че демокрацията ни даде много, даде ни свобода. Преди 25-30 години беше немислимо да пътуваш свободно например, а сега виждате какви възможности имаме. Човек да бъде свободен в мислите и действията си е най-хубавото нещо, младите може би е могат да преценят, но хора като мен могат да оценят ситуацията. Няма по-хубаво от демокрацията, според мен.

8. Трябва ли България да продължи да следва посоката си към ЕС, тъй като имаше и подобни твърдения, че трябва да се смени курса и едва ли не страната да напусне Европейския съюз?

– Ние преди 10 години бяхме приети в Европейския съюз със големи очаквания и желание. Не бива да обвиняваме ЕС, ако в България някои неща не се случват, ние трябва да се вземем в ръце, да направим нещо, да осъществим реформите, а не само да се сравняваме с другите и да ги виним, че при нас нещо не е на ред.Членството ни в ЕС е само от полза за България и не бива да се поставя под съмнение.

9. Предизборната кампания е към края, нашето интервю също, един малко банален въпрос, но според мен важен- защо хората трябва да гласуват за вас?

– За да подобрим качеството на живот на хората в България, защото без Реформаторския блок в този парламент реформите няма да се случат. В парламента ние ще настояваме за промените и реформите, които са в нашата програма, затова е важно хората да подкрепят Реформаторски блок- Глас народен.

Comments

comments