Вековните дървета не вредят на планетата, както смята служебният кабинет

Delta Old Growth Grove

Служебната власт реши да оправдае и с „експертно“ мнение намерението си да отмени съществуващото ограничение за сечта във вековните гори на България. Твърдението е, че старите дървета не само не съхраняват въглероден двуокис, но дори го отделят и така нанасят щети на климата на планетата. Това смайващо откритие бе споделено от министъра на икономиката Никола Стоянов, но с изричната уговорка, че това му е разказано след среща с експерти от министерствата на земеделието и на екологията и на фирми от горския бранш. Държавата в момента се готви да отмени заповед, която забранява в 30% от площите, заети с вековни гори, да се сече.

Казаха ми, че започват да отделят въглероден двуокис

„Беше ми обяснено следното нещо. Гората има много функции. Една от тях – докато растат дърветата, поемат много от въглеродния двуокис. След като те достигнат този жизнен цикъл, при който спират да растат повече и това са тези стари гори, чийто дърводив е ограничен, те започват обратно да отдават въглероден двуокис, а не повече да поемат. Оттам нататък те не растат повече, не допринасят за прираста на гората и единственото, което се случва е накрая да паднат, когато изгният. От друга страна, ако те се добиват навреме, те са основна суровина, например за мебелния сектор, където се търсят по-големи дървета и когато се добият навреме, способстват стартирането на новите насаждения“, разказа преди дни министър Никола Стоянов в отговор на въпрос на Mediapool дали държавата опря до сечта на вековни гори, за да компенсира недостига на дърва за граждани и фирми.

Учени: Колкото по старо е дървото, толкова повече въглероден двуокис съхранява

Mediapool потърси отговора на щекотливия въпрос – действително ли старите дървета вредат на планета, като вместо да консервират, започват да отделят въглероден двуокис. За целта разгледахме резултати от научни изследвания, направени от международен екип от учени, а също и от университет в Германия.

„Колкото по-старо е дадено дърво, толкова повече въглероден диоксид съхранява“, твърди европейско изследване, реализирано от Университета в Хамбург. Разработката изследва тропически гори в Суринам, на североизточното атлантическо крайбрежие на Южна Америка, като са проследени три вида различни дървета, чиято възраст варира от 84 до 255 години.

Учените отбелязват, че това не са най-старите дървета на планеата, но данните са показателни. Изследователите установяват, че колкото по-старо е дадено дърво, по-добре абсорбира въглероден диоксид от атмосферата. Почти 70% от целия въглерод, съхраняван от дърветата през живота им, е поет през последната половина от техния живот.

Защо старите дървета съхраняват повече въглероден двуокис от младите?

Изследователите нямат еднозначен отговор на какво точно се дължи тази закономерност, но предполагат, че старите дървета съхраняват повече въглероден диоксид, защото те са по-високи и образуват по-високо своите корони. Заради своята височина те имат постоянен достъп до слънцето. При фотосинтеза дърветата поемат енергия от слънцето, както и въглероден двуокис от атмосферата и го превръщат във въглеродни захари, за да подхранват тъканите си.

Установено е още, че по-младите дървета са по-чувствителни към променящите се условия на валежите и слънчевата светлина, отколкото по-старите дървета. Изследването на трите вида дървета показва, че дърветата са събрали повече от 40% от въглеродния диоксид, който са абсорбирали, през последната четвърт от живота си.

Изследването установява обаче друг сериозен проблем – традиционната битка срещу сечта на горите – чрез залесяване с нови дървета – води до създаването на нови гори, които обаче поемат по-малко въглероден диоксид в сравнение с тези, създадени от природата. Изводът се базира върху изследвани гори на една и съща възраст, едните засадени от лесовъди, а другите възникнали по естествен начин. Причината  – възможно е това да се дължи на естествения подбор и явно природата създава най-добрите видове, абсорбиращи въглероден диоксид. Така се оформя изводът, че  вековните дървета в една биосфера не могат да се заменят с култивирани и да се очакват същите резултати, които природата е развила.

Учените настояват да се признае ключовата роля на вековните гори. Сн. WWF

Най-добрата опция, според авторите на изследването, е да се признае ключовата роля на старите гори по отношение на техния капацитет за съхранение на въглероден диоксид и важна част в битката срещу климатичните промени.

Старите дървета имат повече листа и поемат повече въглероден диоксид

Обширно проучване на горите по света, направено през 2014 г. също установява, че колкото по-старо е дървото, толкова по-голям е потенциалът му да съхранява въглерод и да благоприятства на борбата с климатичните промени. Учените посочват, че старите дървета имат много повече листа в сравнение с младите и именно затова поемат повече двуокис при фотосинтезата.

38 изследователи от 15 страни установява, че 97% от дърветата от изследвани над 400 вида растат по-бързо с напредване на възрастта като по този начин абсорбират повече въглероден диоксид. Изследователите посочват, че макар с остаряването си дърветата да забавят леко абсорбирането на въглероден двуокис, те имат имат повече листа, които абсорбират въглерода, обяснява Нейт Стефънсон, водещ автор в изследването. Листата са от критична важност за фотосинтезата, процесът, при който растенията се захранват с енергия и абсорбират въглероден диоксид и отдават кислород.

„Въпреки че на база отделно листо тяхната производителност може да намалява леко, старите дървета просто имат толкова много повече листа, че нетният ефект е, че те са в състояние да абсорбират повече въглерод като цяло, отколкото едно младо дърво,“ казва Стефансон, учен от Западния екологичен изследователски център на Геоложката служба на САЩ в Три Ривърс, Калифорния.

Ако диаметърът на едно младо дърво стане 10 пъти по-голям, то ще претърпи стократно увеличение на листната маса и петдесеткратно до стократно увеличение на общата площ на листата, установява проучването.

Изводите – старите дървета не само съхраняват въглерод и не му позволяват да избяга в атмосферата, но активно скриват CO2 във въздуха в своите стволове, клони и листа – представляват важен случай за запазване на старите гори в държавата.

 

 

 

 

 

 

Източник: mediapool.bg

Comments

comments