Бюрото за защита е уволнило бивш полицай, обвинен за насилие над протестиращи

 

Основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерски съвет по време на антиправителствените протести от 2020 година и дисциплинарно наказан от МВР Андон Андонов, който беше приютен в Бюрото по защита на свидетели, е уволнен оттам, съобщава „Медиапул“.

 

Звеното беше на подчинение на главния прокурор, но мнозинството в 46-ия парламент го премести в Министерството на правосъдието. Андонов е завел дело срещу уволнението си, пише „Сега“.

 

Вътрешна проверка на МВР показа, че Андонов е дал указания за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че участвал в боя над тях, когато вече са били с белезници. За това той получил забрана за повишение за срок от две години. Той обжалва дисциплинарното си наказание, но съдът го потвърждава. Така през февруари тази година той е назначен в бюрото за защита на свидетели.

През ноември 2020 година прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура е готова с проверките за побоя и решава да образува наказателно дело за част от случаите на полицейско насилие върху протестиращите. Обвинение е повдигнато на Андонов, като прокурор Трифонова го е съгласувала, което означава, че тя е била запозната с полицейското разследване по случая и е изразила писмено съгласие за повдигане на обвинение въз основа на събраните данни. Досега обаче Софийската районна прокуратура отказва да предостави информация за развитието по това дело и не е ясно защо година след повдигането на обвиненията то все още не е внесено в съда.

Насилието на антиправителствените протести от 2020 година беше тема на специална комисия в 46-ия парламент. Нейната работа завърши с препоръка за отстраняване на шефа на Националната служба „Охрана“ Емил Тонев, който така и не беше сменен. (Повече за препоръките на комисията – тук.)

 

Именно в комисията беше разпростран непоказван запис от колоните под Министерски съвет, на който се виждаше как на 10 юли 2020 – един от първите дни на антиправителствените протести вечерта полицаи бият и ритат задържани участници. Според доклада на комисията шефът на НСО е допуснал унищожаване на оригиналите на записите от двете камери, прикривайки извършените деяния.

 

По-късно стана известно, че седем полицейски служители са били определени за работа със задържани под „колоните на Министерския съвет“, като част от тях получиха дисциплинарни наказания.

Comments

comments