Бюлетините и изборните книжа пристигнаха в Благоевград

Под конвой пристигнаха бюлетините и изборните книжа, без ролките за машините, в област Благоевград.

Локацията, на която се съхраняват, бе сменена, което стана ясно в последния момент преди пристигането им в областния център. Вместо в сградата на митницата, палетите бяха разтоварени и ще бъдат съхранявани в Музея на водата.

„Това, което предстои да бъде разтоварено от запечатания камион са около 600 хил. бюлетини и за двата вида избори и малко над 1 200 протокола за секциите в нашия изборен район. Предстои да стане разпределението за всяка една Община, за да могат 14-е общини в нашия регион да получат необходимите им книжа и материали, разпределени според броя на избирателите и броя на секциите в четвъртък през тази седмица“, заяви председателят на РИК – адвокат Мартин Бусаров.

В събота тези книжа и материали ще бъдат раздадени на СИК-овете на място във всяка една община, като ще присъства и член на РИК. Със своя подпис той ще удостовери това предаване.

Надявам се, че в рамките на два дни ще успеем да се справим със задачата по окомплектоване на книжата и материалите. Изборите са „2 в 1“, което предполага, че и работата, която трябва да се свърши е два пъти повече, заради двата вида бюлетини, които трябва да се разпределят и двата вида протоколи и останалите помощни материали за колегите в секциите, уточни Бусаров.

Разликата в броя избиратели за европарламент и национален е около 40 хил. по-малко в изборите за европейски парламент. 272 хил. са бюлетините за Европейски парламент, около 305 хил. са получените за изборите за НС.

По памет броя на избирателите плюс процент беше около 320 хил. за Европейски парламент и около 350 хил. за НС, каза Бусаров.

На мен лично ми харесва тази локация. Зелено е, китно е, има птички, които пеят. Ще се справим с книжата и материалите, стига самото помещение да го позволи, тъй като аз го виждам за първи път, коментира председателя по въпроса за смяната на склада за съхранение на бюлетините.

Той обясни и защо ролките за машините се бавят и ще пристигнат в петък:

Доставката на пликовете, в които трябва да бъдат поставени тези ролки и по моя информация пликовете, са поръчани от Кралство Великобритания. Тяхното извозване до България е причината да се забави тяхното окомплектоване и разнасяне по регионите.

Машините тръгват в петък късния следобед. В събота сутрин ще бъдат разпределени за целия изборен район. Това ще стане по предварителен график, съгласуван с фирмата, която ще осигури логистиката и транспорта на машините за гласуване, които са около 460 за цялата област.

На мястото на разпломбирането на камиона бе и областния управител на Благоевград – Георги Динев.

В момента в камиона има 272 500 хартиени бюлетини, необходими за провеждането на изборите за Европейски парламент, и 304 хил. хартиени бюлетини, необходими за провеждането на изборите за НС. Днес около 16.00 – 16.30 часа очакваме да получим и печатите, необходими за СИК-овете, както и за подвижните секции.  Всичко, предвидено до момента и разписано в закона и с разпоредби на МС и ЦИК се изпълнява по план.

На 06.06. (четвъртък) ще получим и ролките от Българската народна банка. Имаме упълномощени служители от ОбА, които лично ще получат ролките. Те ще бъдат разпределени по общините или късно в четвъртък, или в петък сутринта. Също в четвъртък е направена организация, която да придвижи бюлетините, които днес получаваме към съответните общини.

Разпределянето ще бъде в два лъча. Единият ще бъде в общините по поречието на река Струма, а другият по поречието на река Места.

Всичко, което до момента е направено е в рамките на законоустановените срокове. Уверен съм, че ще проведем едни свободни и демократични избори.  Тук е моментът да благодаря на всички служители от ОбА, също така на инж. Мартин Петров – управител на ВиК – Благоевград, на служителите на МВР с чието съдействие получихме бюлетините и с тяхно съдействие ще бъдат придвижени до общините, каза Динев.

За смяна на помещението, той отговори:

Това беше направено от г-жа Мария Димова. Когато постъпих на 8 май вече имаше сключено споразумение. Има уверения от МВР и Пожарната, че това помещение е подходящо.

Comments

comments