Бюджетът и три закона срещу Гешев закриват парламента

Актуализация на бюджета за 2021 г., дата за президентските избори и най-много три законопроекта ще приеме 46-ият парламент, преди да бъде разпуснат, коментираха депутати от различни партии пред „Дневник“.

 

Почти е сигурно, че парламентът ще работи само още около две седмици, тъй като опитът на БСП да състави правителство с третия мандат е обречен на провал. Днес „Демократична България“ отказа среща със социалистите, а от „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ няма да подкрепят правителство, дори и Корнелия Нинова да предложи такова.

 

Макар и БСП да иска съкратени срокове и извънредни заседания, актуализацията на бюджета е по-вероятно да се гласува на второ четене в седмицата след Съединението. Освен това според депутати парламентът ще се опита да приеме три законопроекта, които касаят главния прокурор Иван Гешев – да свали охраната му от НСО, да му отнеме бюрото за защита на свидетели и да закрие спецправосъдието. Народното събрание ще насрочи и президентските избори, като според председателя на парламента Ива Митева най-вероятната дата за първи тур е 14 ноември.

 

Всички са в предизборна кампания

 

Въпреки че дори не е насрочена дата за третите за годината предсрочни избори, кампанията в парламента вече започна. Всички партии възнамеряват да предлагат важни за тях законопроекти и предложения за увеличение на парите за различни групи и сектори в актуализацията на бюджета. В същото време някои от тях не бързат с издигането на кандидати за президент.

 

„Няма да се правим на един от националните герои, но дела трябва, стига с думите“, каза днес лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща със синдикати и работодатели за актуализацията на бюджета. Въпреки провала на преговорите за кабинет БСП иска да инициира обща среща с трите партии на протеста, за да се разберат за общи предложения за промени в бюджета. Тази инициатива обаче е обречена на неуспех, тъй като в „Изправи се БГ! Ние идваме!“ смятат да внесат свои предложения между двете четения, в „Демократична България“ са на мнение, че БСП си прави предизборен пиар, а „Има такъв народ“ мислят само да отидат от възпитание на срещата за управление с третия мандат утре.

 

Между четенията БСП ще предложи редица промени при актуализацията на бюджета, сред които повече пари за МВР, в т.ч. и 37 млн. лв. за справяне с мигрантския натиск от Афганистан, и средства при ново затваряне за туристическия и ресторантьорския бизнес. ГЕРБ и ДПС вече наддават с предложенията за пенсионерите – според бившите управляващи месечната помощ за възрастните хора трябва да е 100 лв., а според движението – 120 лв. Увеличаването на пенсиите е приоритет и на БСП, и на „Има такъв народ“, и на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

 

„Парламентът ще може да приеме само актуализацията на бюджета и трите законопроекта – за НСО, за бюрото за защита на свидетели и за спецправосъдието“, коментира пред „Дневник“ зам.-председателят на Народното събрание от „Има такъв народ“ Виктория Василева. Първият е по предложение на председателя му Ива Митева – да се свали охраната на главния прокурор, президентската администрация, членовете на Министерския съвет и кмета на София.

 

От „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обаче възнамеряват да предлагат важни за тях законопроекти. Днес обединението внесе законови промени, с които да бъде прекратен мандатът на Висшия съдебен съвет, а най-малката формация подготвя проект за решение за отлагане на повишаването на цената на водата средно с 30% с една година. От ГЕРБ – СДС искат промени в Изборния кодекс, с които да се върне възможността за гласуване и с хартиени бюлетини.

 

Какво предстои

 

Утре е срещата на БСП с „Има такъв народ“ за управлението с третия мандат, на която от партията на Слави Трифонов твърдят, че ще отидат, но няма да променят позицията си и няма да подкрепят правителство. След като опитът за съставяне на кабинет с последния мандат е неуспешен, социалистите ще се опитат да съкратят сроковете между двете четения и да постигнат съгласие между четирите партии за общи предложения за промяна в бюджета. Сега срокът за предложения преди второто четене е 7 септември, а идеята на БСП е актуализацията да бъде изгласувана по-бързо, за да не бави мандата. Засега обаче никоя от партиите не е обявила, че подкрепя скъсяването на сроковете.

 

На 2 септември се събират широкото ръководство на БСП – Националният съвет, и коалиционните партньори на партията, за да обсъдят стъпките с мандата. Миналия петък Корнелия Нинова обяви, че на 3 септември президентът Румен Радев очаква кандидат за премиер с третия мандат, но след провала на срещите такъв няма да бъде предлаган. Очаква се на „Позитано“ 20 да се вземе решение мандатът да бъде върнат на „Дондуков“ 2 неизпълнен, след като се приеме актуализация на бюджета, което пък трябва да стане най-късно в седмицата до 10 септември. Според решение на Конституционния съд срок за третия мандат няма, но социалистите не искали да го бавят.

 

След това президентът ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство (да преназначи старото) и да насрочи предсрочни парламентарни избори. Ако президентските са на 14 ноември, те биха могли да са в един ден, но решението е на държавния глава.

Comments

comments