Бързите кредити с нарастваща роля на кредитния пазар у нас

Доклад на ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) относно кредитния пазар в страната излезе в началото на тази година. Според него потребителското кредитиране като цяло отчита високи ръстове, възлизащи на 18,4% повече сравнено с 13,1% за последните две години. Забелязва се, че делът на така наречените „бързи кредити“ също се увеличава, при това значително за последното десетилетие. Докато през третото тримесечие на 2013 г. експерти са регистрирали по-слаб интерес към този продукт от порядъка на 3,6%, в момента той възлиза на цели 6%.

Според авторите на доклада причината за преориентиране на клиентите към небанковите дружества вероятно се крие във високата инфлация през последните няколко години, която имаше отражение във всички сфери на живота ни и не подмина кредитирането. Повишаването на лихвените проценти по потребителските кредити е отблъскващо за повечето хора, които търсят по-бърз и гъвкав начин да се сдобият със средства за така желаните покупки, особено по-скъпите такива.

Поради това предлагането на бързи кредити продължава да отчита плавен и стабилен ръст, а този тип компании играят все по-голяма роля на пазара за кредитиране. Сред позитивите на услугата предлагана от Minizaem.bg например са дистанционно кандидатстване, бързо разглеждане на искането за заем и необходимост от минимално количество документи за одобрение. Друго важно преимущество са по-кратките срокове за изплащане или липсата на дългосрочна обвързаност.

Смята се, че тези тенденции ще се запазят така поне до едно вероятно обръщане на паричната политика в Европа. През 2024 г. кредитният пазар у нас остава динамичен. Що се отнася до лихвените проценти на жилищните кредити, там промяна почти не се установява, откакто през юли 2022 г. Европейската централна банка започна плавно да увеличава лихвите.

За разлика от 2022 г., през първите 9 месеца на 2023 г. станахме свидетели на забавяне на кредитирането към предприятията, чийто дял от пазара на заеми възлиза на 50%.

За сметка на това кредитите, усвоени от домакинствата, се увеличават и вече стига до 42% от заемите на пазара. Лихвите по заемите за домакинства са много по-стабилни от лихвите в сектора на нефинансовите предприятия, където за последната година и половина се отбелязва значителен ръст.

През ноември 2023 г. лихвеният процент по жилищните кредити възлиза на 2,79% спрямо 2,87% през юли предходната година. Покачването не само е минимално, но и се забелязва при новоотпуснатите потребителски кредити.

Трябва да се отбележи, че при предоговорените кредити също се отчита покачване на лихвените проценти. Ако трябва да ги съпоставим, през юни 2022 г. се говореше за 6,09%, а през 2023 г. цифрата достига 7,72%. За разлика от това и както вече споменахме, промяната при жилищните кредити е минимална – в случая е под 10 базисни пункта.

Друга точка в доклада е разликата в лихвите в частния и държавния сектор. При първите лихвите се задържат по-ниски, което само по себе си е необичайно. Счита се, че доходността по един държавен дълг е много по-висока, а рисковете от частния дълг са по-големи. Въпреки това ситуацията, която наблюдаваме в България, противоречи на тази логика. Кредитирането в посока частния сектор, дори и да притежава по-малки лихви от държавните ценни книжа, отчита сериозен ръст.

В този ред на мисли може да се обобщи, че забавяне в ръста на кредитирането няма. Това до голяма степен се дължи на ускорения темп на отпускане на кредити от небанковите финансови институции. През третото тримесечие на 2023 г. бързите кредити се увеличават със 7,2% на годишна база. При предходното тримесечие тази цифра варира на 8,5%, което отбелязва известно забавяне.

За първите три тримесечия на 2022 г. средният на ръст е 9,9% на годишна база в сравнение със 7,9% за същия период през 2023 г. И така спадът в броя отпуснати бързи кредити през третото тримесечие на 2023-та възлиза на едва 0,1% на годишна база. За последните две години това е първият път, в който се отчита такъв спад.

Comments

comments