Българският военен министър призова да не се прекалява с думата „война“, за да не притесняваме хората

Българският военен министър Стефан Янев призова да не се прекалява с думата „война“, описвайки ситуацията в Украйна, за да не притесняваме хората.

„Ако тръгнем от анализа на думите на Путин, той избягва думата „война“. Ние фриволно я използваме, но в следващите дни вероятно ще се потвърди тезата, че руските действия ще са ограничени в някаква военна операция. Нека да не прекаляваме с тази реторика“, каза военният министър, цитиран от бТВ.

Призивът е отправен на фона на руските ракетни удари по големите градове в страната и навлизащите на украинска територия руски бойни формирования. Руският президент обяви, че целта на военната операция е да се „демилитаризира и денацизира“ Украйна и да се изправят пред съда виновните за „геноцида“ в Донбас.

Заради развитието на ситуацията българският външен министър Теодора Генчовска отмени планираното си посещение в Киев. Кризисен щаб също се събира в Министерството на външните работи, който следи ситуацията.

 

„Не е важен етикетът, а това какво се случва на терен. Нека да не бързаме да слагаме етикет. Продължаваме да анализираме ситуацията“, допълни той.

Стефан Янев потвърди, че България очаква въздушната помощ от Холандия от няколко самолета F-35.

„В момента испански контингент ни помага в охраняването, пристигането на нидерландски контингент беше планирано за април, но ще видим кога и кога ще пристигнат нидерландски самолети“, каза Стефан Янев.

Той допълни, че българското въздушно пространство се охранява от толкова самолети, колкото са необходими.

Президентът Румен Радев започна среща на всички държавни иснтитуции заради ситуацията в Украйна.

Comments

comments