Българска самостойна църква

Гърците и патриаршията останали смаяни и поразени от издаването на двата проекта, те се почуствали изоставени от великата порта и силно засегнати, патриаршията-в свойте привилегии, гърците в свойте национални стремежи и интереси. Българското църковно-национално движение, вълнуващо не само северна България, но и Тракия и цяла Македония, подкрепено сега и от турците, се издигало като страшен кошмар пред тях и застрашавало да стъпче и унищожи великогръцките мечти за възстановяване на Византийско-гръцката империя.

На 28 февруари 1870 г. Али паша връчил на двете страни по един екземпляр от ферман, с който се учредявало една автономна българска църква под име екзархия. Този акт, който е един от най-важните в историята на българския народ. Има следното съдържание:

“Чл. 1. Ще се образува под име Българска екзархия една църковна област, която ще обхваща изброените по долу митрополии, епископии и др. Управлението на тази област ще се възложи изцяло на екзархията.

Чл. 2. По горни от митрополитите на тази област ще носи титлата екзарх и ще бъде канонически представител на синода при него, който ще бъде постоянен.

Чл. 3. Вътрешното духовно управление на тая екзархия ще се уреди по един особен устав, който ше се представи на високото ми правителство за утвърждение и който ше бъде съгласен в сичко с основнните правила и постановление на православната вяра. Щом се избере екзарха, българския синод ще съобщава това на патриарха, а този последният ще дава час напред потребното веруизповедно потвърждение.

Чл. 4. Екзарха, който ше се назначава с висок мой берат, ще бъде длъжен да поменува според църковните правила името на вселенския патриарх.

Чл. 5. Позволява се на екзарха по делата на намиращите се под неговото духовно ведомство места, за които той има право според законите да посредствува пред гражданското началство, да се отнася направо до местните власти, а в случей на нужда и до високата ми порта; и часно бератите, които ще се дават на духовните лица около него, ше се издават по негово представяне.

Чл. 6. Тъй като по делата на православната вяра, които искат взаимно обсъждане и съдействие, синодът на речената екзархия ще се обръща до общия патриарх и до синода му, то и последните ще прибързват да дават потребното съдействие и да изпровождат потребните отговори.

Чл. 7. Синодът на Българската екзархия ще иска светото миро от Цариградската патриаршия.

http://cybertropix.com/

Comments

comments