България с първи газов интерконектор

Днес официално бе открита и въведена в експлоатация българо-румънската интерконекторна газова връзка „Русе-Гюргево“. Междусистемната газова връзка е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през р. Дунав – основен и резервен газопровод. Общата стойност на проекта възлиза на близо 24 млн. евро. Проектът се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави и се съфинансира от Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ) на Европейски Съюз с 9 млн. евро. Максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. м3/год, което количество се равнява на 50% от потреблението на природен газ в страната.
„България има първия изграден интерконектор – този с Румъния. Благодарение на отличното сътрудничество и неуморните усилия на двете компании – „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Трансгаз“ С.А.“ съоръжението вече е въведено в експлоатация. Много правителства говорят в управленската си програма за диверсификация, но тя се случва реално в правителството на премиера Борисов“. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на церемония по въвеждане в експлоатация на газовата връзка.
На събитието присъстваха още министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, румънският министър на енергетиката Виктор Влад Григореску, председателят на КЕВР Иван Иванов, директорът на „Вътрешен енергиен пазар“, Европейска комисия д-р Клаус-Дитер Борхард и други. Премиерът Борисов подчерта, че диверсификацията ще разкрие много добри възможности за бизнеса.
С пускането в експлоатация на интерконектора се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните. Увеличава се интеграцията на регионалния пазар на природен газ в Югоизточна Европа. Газовата връзка България-Румъния ще допринесе за диверсификацията на доставките на природен газ за двете страни, ще се гарантират постоянни и сигурни доставки на природен газ за битовите и индустриалните потребители в България и Румъния.
Реална полза от гарантирането на постоянни и сигурни доставки на синьо гориво ще имат битовите и индустриалните потребители в България и Румъния, което неминуемо допринася за икономическия просперитет на двете страни, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.
Активната работа на правителството за изграждане на интерконектори със съседните държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа ще осигурят енергийна сигурност на доставките в страната. В момента се работи и по изграждането на друга важна връзка за България интерконекторът „Гърция – България“. Той все още е във фаза подаване на оферти за интерес към пренос на газ по него и се очаква строежът му да започне до края на годината./economic.bg
сн: борса.bg

Comments

comments