България не е участвала в обща поръчка на ЕС за медицински маски и облекла

България не е поискала да участва в общата обществена поръчка на Европейския съюз за доставянето на медицински маски и защитно облекло. Това се разбра от брифинг на Европейската комисия в понеделник, съобщава „Свободна Европа“. Вече е приключило набирането на оферти за доставка и в момента те се оценяват преди да се пристъпи към подписване на договорите.

От правителствената информационна служба обясниха пред „Свободна Европа“, че ще направят проверка на случая и тогава ще отговарят на въпроса защо България не е участвала в общата поръчка.

Обществената поръчка е от името на 20 държави. Към нея, освен България, интерес не са проявили още Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия.

 

Решението за обществената поръчка беше взето като мярка за справяне с разпространението на коронавируса. От Брюксел прецениха, че заедно страните могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни оферти. Самата поръчка беше обявена от Европейската комисия в края на февруари.

Информацията идва на фона на думите на здравния министър Кирил Ананиев ден след обявяването на първия положителен резултат за коронавирус на територията на България. Тогава той обяви, че производството на допълнителни маски за лице и защитни облекла може да отнеме месеци. От своя страна премиерът Бойко Борисов обясни след едно от съвместните заседания на Министерския съвет и националния щаб за борба със заразата, че подобни обществени поръчки отнемат време и затова е по-добре страната ни да се подсигури със собствено производство на маски и облекла. След това министър-председателят посети няколко завода за производство на подобни медицински артикули, които започнаха спешното им производство.

Comments

comments