България е първа в ЕС по брой на жените в IT сектора

1 GxJqp4LNH-JmLv1H_Dyqjg

IT секторът не е само за мъже и България доказва това. През миналата година в сектора в ЕС са заети 8.4 милиона души. Жените са до голяма степен малцинство, което се потвърждава от данните. Жените представляват само 17.2% (1.4 милиона) от всички специалисти по информационни и комуникационни технологии (ИКТ) , наети в ЕС.

България обаче е най-добре представената европейска държава спрямо дела на жените в IT сектора и броя на жените студенти, обучаващи се в сферата. Всички останали държави в рейтинга се нареждат след нас.

В държавите-членки на ЕС жените представляват по-малко от 10% от специалистите по ИКТ в Унгария (8.9%) и Чехия (9,3%), докато в България около един специалист по ИКТ от четири е жена (26,5%), Румъния и Литва (25.7%).

Повече от 1.3 милиона души се обучават в областта на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в Европейския съюз (ЕС) през 2016 г. В страните-членки на ЕС делът на жените студенти варира от по-малко от една десета в Холандия (6%), Белгия (8%) и Люксембург (почти 10%) до повече от една четвърт в България (33%), Румъния (31%), Гърция и Швеция (29%) и Кипър (26%).

Тази информация е публикувана от „Евростат” по повод Международния Ден на Момичетата в ИКТ, честван на всеки 4-ти четвъртък през април всяка година. Това е глобална инициатива, насочена към насърчаване на момичетата и младите жени да обмислят кариера в нарастващата сфера на информационните и комуникационните технологии.

Comments

comments