БСП също няма да подкрепи Каримански за БНБ

Един от коалиционните партньори в правителството – БСП, няма да подкрепи кандидата на „Има такъв народ“ Любомир Каримански за управител на БНБ. Това обяви пред „Нова телевизия“ депутатът от левицата Румен Гечев.

„Няма да гласуваме в зала за поста на БНБ, в случая за кандидатурата на Любомир Каримански, тъй като не искаме да взимаме страна в конфликта. Няма да задълбочаваме раздора в коалицията. Има всякакви предизвикателства и кризи, през които трябва да преведем страната, и коалицията трябва да бъде стабилна. Не можем да си позволим да внасяме допълнителен шум“, категоричен бе Гечев.

БСП обаче не смята да номинира свой кандидат за поста, а ще изчака предложението на коалиционните партньори. Гечев посочи два пътя в тази ситуация – ако не се избере гуверньор тази седмица, на поста ще остане временно настоящият управител на БНБ Димитър Радев. Вторият вариант е да бъде предложен нов кандидат.

 

НОВА ЗАПЛАХА ЗА КОАЛИЦИЯТА

Румен Гечев обаче също заговори за оттегляне на коалицията. БСП може да предприема подобна стъпка, ако Народното събрание гласува за военна помощ за Украйна. В такъв случай министър на икономиката Корнелия Нинова няма да подпише разрешение за износ на оръжие, ще подаде оставка, а БСП ще излезе от управлението.

 

ИТН АТАКУВА ДИРЕКТНО ПРЕМИЕРА ЗАРАДИ БНБ

Един от лидерите на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов атакува директно премиера Кирил Петков, че е предложил сделка с оттеглянето на кандидатурата на Андрей Гюров. „Отвратително е министър-председателят Кирил Петков да прави намеци от типа „Оттегляме Андрей Гюров, за да получим подкрепа за спецсъда и прокуратурата“. Не приемаме такъв рекет“, заяви Йорданов пред „Нова телевизия“.

Той обяви, че „Продължаваме промяната“ са имали други кандидати за управител на БНБ преди да номинират Андрей Гюров. Сред тях е бил и проф. Илиян Михов. „Те се опитаха да сложат човек, който е под техен контрол. Но срещу г-н Каримански не успяха да извадят професионалист“, каза още Йорданов. Той бе категоричен също така, че няма вариант ИТН да подкрепи Димитър Радев за нов мандат, тъй като е бил избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Comments

comments