БСП предлага парите за модернизация на армията да отидат за нуждаещите се

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи в ефира на Би Ти Ви БСП алтернативен план за справяне с кризата, който съдържа четири конкретни мерки.

 

За хората в неплатен отпуск и самооосигуряващите се, които са без никакъв доход – безвъзмездно държавата да осигури за периода по една минимална работна заплата, плюс осигуровките, това е 725 лв. на човек. „Практика, която се прилага в Германия, в Италия, в Испания и т.н. Това ще струва 912 млн. лв. за тази група българи“, е изчислила БСП.

 

На малките и средни земеделски производители, на които предстои засаждане на реколтата БСП предлага да се дадат 30 млн. безвъзмездна субсидия, „но целево само с една цел: продове, зеленчуци, месо и мляко, за да гарантираме прехраната на българския народ“.

За ресторантите и малките заведения, в които работят около 500 хил. българи – освобождаване от тротоарно право и от такса смета и от ДДС върху храните, които са били закупили и са изхвърлили. „Тъй като тези такси се събират от общините, т.е. бюджетите на общините ще пострадат, ако освободим заведенията от тези такси, затова предлагаме един трансфер от държавата към общините в размер на 1 % от досегашната субсидия. Това са около 400 млн. лв.“, разясни Нинова и четвъртата мярка.

 

По сметките на БСП мерките общо ще струват около 1.5 млрд. лв. Нинова разясни и откъде ще дойдат парите: „Да се поправи дефекта в актуализацията на бюджета на Борисов и правителството. Там стоят милиард и половина за бронирани машини и 500 млн. за закупуване на кораби. Ние предлагаме в момента тези проекти да се замразят и тези пари да се пренасочат в друго перо в бюджета с разходи, които ще стигнат до човека, който в момента няма работа, няма доход, има кредити и т.н. Те обещаха, че военните проекти ще се замразят, но нищо такова няма в актуализацията на бюджета. Имаме още по-голям цялостен национален алтернативен план. Част от тези мерки внесохме снощи в парламента като предложение. Продължаваме с тези предложения“, подчерта Нинова.

 

Тя декларира, че БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета и на второ четене. „Тя не решава проблемите, които стоят, а ги задълбочава. Нямат план как да работят в криза, а още по-малко как да излезем. Този бюджет не помага на засегнатите хора“, заяви Нинова и посочи конкретно: „Времето показа, че мерките, които предложиха, не работят, например мярката 60/40 и сега готвят поправка на поправката. Имаше заповед за маски и заповед за отмяна на заповедта за маските. Управляващите действат хаотично – на принципа „проба – грешка“, обобщи лидерът на БСП.

 

Нинова добави, че БСП настоява извънредното положение да бъде продължено до 30 април, а не до 13 май. „След представяне на конкретни данни и анализ, може да се удължи после още“, коментира Нинова.

Comments

comments