Брюксел настоява за увеличаване на помощта за Украйна

 

Министрите на външните работи от Евросъюза се събраха в Брюксел. Те ще обсъждат подкрепата за Украйна, конфликта между Израел и Хамас и ситуацията в Сахел.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба предупреди в Брюксел, че евентуално разцепление между съюзниците, относно бъдещото членство на Киев в съюза, би имало има съкрушителни последици.

„Днес в дневния ред има 3 основни теми – има още много, но не мисля, че ще имаме време за всички. Първо – Украйна, второ – Газа, трето – Сахел. По Украйна ще бъдат представени докладите, свързани със сигурността, които по-късно тази седмица ще бъдат обсъдени в Съвета, след посещението на моя заместник в Киев – за консултации с местните власти. Външните министри ще трябва да обсъдят как да се процедира с предложенията за увеличаване на нашата подкрепа. По отношение на Газа – след като примирие не е възможно, защото Съветът за сигурност на ООН не успя да го одобри, ние трябва да обмислим серия мерки, за да облекчим хуманитарната ситуация“, каза върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел.

Брюксел настоява за увеличаване на помощта за Украйна, особено на фона на идващата зима. В същото време Унгария е доста колеблива по темата. Очакват се дебати в края на седмицата.

 

 

 

 

 

 

Източник: БНТ

Comments

comments