Британска компания избра да инвестира и прави ток от пластмаса в Симитли

Малкият планински град Симитли може да се окаже първото място в България, където отпадъци от пластмаса ще се превръщат в енергия. Писмо за намерение за изграждане на такава инсталация е било подписано през ноември между небезизвестния кмет на общината Апостол Апостолов и британската компания Hydrogen Utopia International (HUI). Самата технология е нова, като за първи път се очаква да бъде приложена в Полша до края на тази година.

Накратко, чрез нея пластмасови отпадъци се преработват и се превръщат в синтетичен газ. А от него може да се получат както електроенергия и пара, така и водород. Подобен проект би струвал около 25 млн. евро, а евентуалната инвестиция ще бъде направена от HUI.

Как се прави

Технологичното решение, наречено Distributed Modular Gasification (DMG), е собственост на британската компания Powerhouse Energy, която предстои да пусне първия си проект в енергийния парк Protos в Чешър. Според споразумение, подписано миналата есен, HUI получава лиценз да използва технологията в Европа, а Powerhouse Energy си запазва правата за Острова. HUI обаче е развила допълнително дизайна с помощта на инженерни партньори като Linde, Electron и SWECO. Това дава по-голяма гъвкавост на съоръженията и им позволява да произвеждат по-широк кръг продукти.

Накратко, чрез технологията отпадна пластмаса се подлага на термохимичен процес (пиролиза), в края на който се получава синтетичен газ, или т.нар. сингаз – смес от метан, водород, въглероден оксид и въглероден диоксид. Самият сингаз може да се използва вместо природен газ в различни индустриални процеси – например в циментовите заводи или в металургията, но от него също може да се произвеждат електроенергия и водород. А като допълнителен продукт от целия процес се получава и топлинна енергия.

Голямото предимство на инсталацията е, че може да преработва всякакъв вид пластмаса. Това позволява да се ползва както пластмаса, която не може да се рециклира, така и такава, която е към края на жизнения си цикъл, като това става, без в околната среда да се отделят „неприемливи вредни емисии“, твърдят от HUI.

 

По информация от сайта на Powerhouse Energy като отпадък в края на процеса се получава инертна пепел, която е 5-10% от обема на вкараната за преработка пластмаса. Други остатъци са натриев хлорид, филтърен кек от пречистването на газовете и отпадна вода.

DMG инсталацията е модулна, като един модул може да преработва 40 тона отпадна пластмаса на ден. Продуктът е 45 тона сингаз (разликата идва от това, че в процеса се добавя вода), а според настройките от него се получават или 85 мВтч електричество, или комбинация от 50 мВтч електричество и около 3 тона водород. Той е с много висока чистота (99.999%) и може да се използва като транспортно гориво.

Източник: Капитал

Comments

comments