Бременност и COVID-19 – нови препоръки

Препоръките на Кралския колеж по акушерство и гинекология за бременни и раждащи жени и техните семейства, в условията на епидемия от COVID-19, бях актуализирани на 21. 03. 2020г.
Публикуваме тук актуализирания текст. За улеснение на четящите тук, спешният телефон за коронавирус в Англия 111 е заменен в текста с българския спешен номер 112. Извадени са пасажи, които са напълно неприложими за практиките у нас.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БРЕМЕННИ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА

Въпросите по-долу са свързани със заразяването с коронавирус (COVID-19) и бременността – насоки за здравните специалисти: редакция №4 от 21 март 2020 г., публикувана от Кралския колеж по акушерство и гинекология, Кралския колеж по акушерство и Кралския колеж по педиатрия и детско здраве в сътрудничество с Кралския колеж на анестезиолозите, Агенция „Обществено здраве – Англия“ и „Здравеопазване – Шотландия“.

 

Какъв ефект има коронавирусът върху бременните жени?

Бременните не демонстрират по-тежко неразположение, ако развият коронавирус, в сравнение с общото население. Очаква се голямата част от бременните да изпитат само лека или умерена симптоматика на настинка/грип.

По-тежките симптоми като пневмония се наблюдават по-често при по-възрастни хора, тези с отслабена имунна система или при дългосрочни (хронични) заболявания. Към момента няма доказателства, че за бременни, заразени с коронавирус, има по-голям риск от сериозни усложнения отколкото при други здрави лица.

Ако се съмнявате, че може да имате симптоми на COVID-19, трябва да се свържете с личния си лекар или тел. 112 за информация. Ако развиете по-тежки симптоми или възстановяването Ви се забави, това може да е знак, че развивате по-сериозна инфекция в гръдния кош, която изисква засилени грижи. Нашият съвет остава същият: ако усетите, че симптомите Ви се влошават или не се подобрявате, трябва да се свържете с Женската консултация, личния лекар или с тел. 112 за допълнителна информация и съвет.

Какъв ефект ще окаже коронавирусът върху бебето ми, ако аз бъда диагностицирана с инфекцията?

Тъй като това е съвсем нов вирус, тепърва започваме да учим повече за него. Няма доказателства, които да предполагат повишен риск от спонтанен аборт. Няма и доказателства, че вирусът може да премине към нероденото бебе, докато сте бременна (това се нарича вертикално предаване). Съобщава се за два случая на възможно вертикално предаване, като и при двата остава неясно дали предаването е било преди или веднага след раждането. В друг неотдавнашен доклад от Китай за четири жени с коронавирусна инфекция, след като са родили не се откриват данни за инфекцията при новородените им бебета. Мнението на специалистите е, че е малко вероятно бебето да бъде изложено на вируса по време на бременност. Ето защо се смята за малко вероятно, че ако имате вируса, той ще причини аномалии при развитието на бебето, а и подобен случай не е наблюдаван в момента.

Някои бебета, родени от жени със симптоми на коронавирус в Китай, са се родили преждевременно. Не е ясно дали коронавирусът е причина за това или лекарите са взели решение бебето да се роди по-рано, за да се запази здравето на майката.

Обединеното кралство провежда наблюдение в реално време на всички жени, които са заболели от COVID-19 по време на бременността, и техните новородени, чрез добре изградени системи, които вече се използват във всички Женски консултации.

Ще актуализираме тази информация, ако и веднага щом има промяна в доказателствата.

Какво мога да направя, за да намаля риска от заразяване с коронавирус?

Най-важното, което трябва да направите, е да спазвате указанията, спуснати от правителството. За бременните това включва:

Редовно миене на ръцете
Използвайте салфетка, когато Вие или някой около Вас се изкашля или кихне; изхвърлете кърпичката и си измийте ръцете
Не контактувайте с лице, което показва симптоми на коронавирус: висока температура и нова и непрестанна кашлица
Избягвайте неналожителното използване на обществения транспорт – когато е възможно
Работете от вкъщи, когато е възможно
Избягвайте събирания с много и малко хора на обществени места; имайте предвид, че заведения, ресторанти, центрове за отмора и др. към момента са затворени, тъй като инфекцията лесно се разпространява в затворени пространства, където хора се събират
Избягвайте събирания с роднини и приятели. Поддържайте контакт дистанционно – използвайте технологиите (телефон, интернет, социални мрежи)
Използвайте телефон или интернет, за да се свържете с личния Ви лекар или за други належащи услуги.

Защо бременните са уязвима група?

На 16 март т. г. бременните жени бяха поставени в групата с уязвими пациенти от изпълняващия длъжността Главен лекар на Великобритания. Това означава, че са Ви посъветвали да намалите социалния контакт чрез мерки за социално дистанциране.

Въз основа на доказателствата, които имаме досега, за бременните жени все още няма по-голяма вероятност да се заразят с коронавирус от общото население. Това, което знаем, е, че бременността при малка част от жените може да промени начина, по който тялото се справя с тежки вирусни инфекции. Това е нещо, което акушерките знаят от много години и могат да се справят. Засега няма доказателства, че бременните жени, които се заразят с тази инфекция, са изложени на по-голям риск от сериозни усложнения, отколкото всички други здрави индивиди.

Това, което е подтикнало длъжностните лица да решат бременните да попаднат в категорията на уязвимите, е предпазливостта. Знаем, че някои вирусни инфекции преминават по-тежко при бременните жени. В момента няма данни, че това е така за коронавирусната инфекция, но наличният брой доказателства все още е доста ограничен.

Какво следва да направя сега?

Като предпазна мярка трябва да спазвате съветите на правителството относно социалното дистанциране; стойте далеч от обществени места и избягвайте всеки, който има симптоми, предполагащи коронавирус.

Ако сте в третия триместър (бременна след 28 гестационна седмица), трябва да бъдете особено внимателна – да сте социално дистанцирана и да сведете до минимум контактите с други хора.

Мога ли да продължа да ходя на работа? Ами ако работя в публичния сектор?

Разбираме, че живеем в тревожно време. (…)

Бременните, които могат да работят от вкъщи, трябва да го направят. Ако не можете да работите от вкъщи, ако работите в публичния сектор, направете необходимите промени, за да сведете до минимум контакта си с хора – обсъдете вариантите с Вашия пряк ръководител или работодател и с екипа по трудова медицина.

По-подробни съвети за бременни жени, включително за тези, които не могат да работят от вкъщи, бяха публикувани на 21 март 2020 г. Препоръчва се, ако сте в първия или втория триместър (бременност по-ранна от 28 г. с.), без други здравословни причини да се дистанцирате социално, но може да продължите да работите в публичния сектор, при условие че са взети необходимите предпазни мерки.

Ако сте в третия си триместър (бременна след 28 г. с.) или имате сериозна здравословна причина – напр. сърдечно или белодробно заболяване – трябва да работите от вкъщи, когато това е възможно, избягвайте контакт с всеки, който има симптоми на коронавирус, и драстично намалете ненужните социални контакти.

Какви съвети имате за мене, ако съм медицински служител и съм бременна?

Съвети за бременни медици <28 г. с. Ако сте в първия или втория триместър (бременна по-малко преди 28 г. с.), без да имате здравословен проблем, трябва да си наложите социално дистанциране, но можете да продължите да работите с пациенти, при условие че са взети необходимите предпазни мерки. Трябва да избягвате, когато е възможно, да полагате грижи за пациенти със съмнение или потвърдена коронавирусна инфекция. Ако това не е възможно, трябва да използвате лични предпазни средства (ЛПС) и да сте сигурна, че е направена подробна оценка на риска. Някои видове работна среда, напр. операционни зали, пулмология и интензивно отделение, носят по-висок риск за всички бременни жени от излагане на вируса, а за всички медицински лица в тези условия се препоръчват да използват подходящи ЛПС. Съвети за бременни медици >28 г. с. или при бременни със сериозен здравословен проблем

Ако сте в третия си триместър (> 28 г. с.) или имате сериозен здравословен проблем – напр. сърдечно или белодробно заболяване – трябва да избягвате директен контакт с пациента. Трябва да работите от вкъщи, когато е възможно, и избягвайте контакт с хора със симптоми на коронавирус; драстично намалете ненужните социални контакти.

Насърчаваме работодателите да потърсят възможности бременните медицински служителки през третия триместър да работят гъвкаво в различен обем задължения, за да избягват да работят директно с пациентите.

В който и период да сте от Вашата бременност, трябва да обсъдите Вашите индивидуални обстоятелства с местния Отдел по трудова медицина.

Доказателствената база за този нов вирус бързо нараства и, както и когато се появи нова информация, правителството и професионалните органи ще актуализират указанията.

Трябва ли да посещавам Женска консултация?

Посещаването на Женска консултация и Детска консултация когато сте бременна или вече родите, е наистина важно, за да се гарантира доброто състояние на вас и Вашето бебе.

Ако сте добре, трябва да посещавате по график Женската консултация. Ако имате симптоми на възможна коронавирусна инфекция, трябва да се свържете с акушерката си по местоживеене, за да отложите планираните посещения до края на карантинния период.

В този момент е особено важно да помогнете на екипа от Женската консултация да се грижи за Вас. Ако сте имали отменен или отложен преглед и не сте сигурна кога е следващата Ви среща в Женската консултация, моля, уведомете ги, като използвате телефона за контакт, предоставен Ви при уговарянето на часа.

Следните практически съвети могат да Ви бъдат полезни:

Ако имате редовен преглед, специализиран преглед (морфология и др.) или посещение през следващите дни, моля, свържете се с Женската консултация, за да получите указания как да процедирате. Ще трябва да минете на преглед, но той може да се промени поради намаления персонал.
Някои прегледи могат да се осъществят и по телефона или с помощта на видеоконферентна връзка, при условие, че не е необходимо проследяване или взимането на кръв за тестване.
Ако сте в период между два прегледа, моля, изчакайте да Ви се обадят от Женската консултация.
Ако по време на бременността посещавате Женската консултация по-редовно, тогава екипът ще знае това и ще планира прегледите своевременно.
Ако сте пропуснали преглед и не са Ви звъннали от Женската консултация, моля, свържете се с тях, за да уговорите нов преглед.
Какъвто и да е Вашият случай, моля, имайте предвид следното:

Ако имате някакви притеснения, пак ще можете да се свържете с Женската консултация, но моля, имайте предвид, че може да отнеме повече време, за да се свържем с вас.
Ако имате спешен проблем, свързан с бременността, но не е свързан с коронавирус, свържете се с със своя проследяващ лекар или акушерка.
Ако имате симптоми, предполагащи коронавирус, свържете се с Женската консултация и те ще уредят мястото и времето за посещенията Ви. Не трябва да посещавате медицинския център, който сте посещавали досега.
Ще Ви помолят да ограничите броя на хората, присъстващи на прегледа Ви, до минимум. Това означава и да не водите деца със себе си на прегледите.
Възможно е да се наложи да намалите броя прегледи в Женската консултация. Екипът ще Ви уведоми; Вие не намалявайте броя на прегледите (посещенията), без предварително да говорите с екипа от Женската консултация.
Какви съвети ще ми дадете във връзка с пътувания, ако съм бременна?

Спазвайте последните разпоредби, зададени от Министерството на здравеопазването, които редовно се актуализират в съответствие с развиващата се ситуация.

Всички лица, включително бременни жени, трябва да са сигурни, че имат подходяща здравна застраховка преди пътуването. Трябва да проверите и дали застраховката Ви за пътуване има покритие за раждане и грижа за Вашето новородено бебе, ако родите, докато сте в чужбина.

Какво трябва да направя, ако имам съмнения, че съм заразена с коронавирус или съм била изложена на него?

Ако сте бременна и имате:

висока температура ИЛИ
нова, непрекъсната кашлица,
трябва да останете вкъщи 7 дни. Не ходете при личния лекар, в аптека нито в болница. Не е необходимо да се свързвате с тел. 112, за да им съобщите, че си оставате вкъщи. Няма нужда да си правите тест за коронавирус. Към момента само тези лица, които имат симптоми и които трябва да пренощуват в болница – за да бъдат под наблюдение – ще бъдат тествани.

Трябва да се свържете с Женската консултация, която проследява бременността Ви, за да ги информирате, че имате симптоми и съмнения за коронавирус, особено ако Ви предстои планиран преглед през следващите 7 дни.

Трябва да се обадите на личния си лекар или тел. 112, ако:

чувствате, че не можете да се справите със симптомите си у дома
състоянието ви се влошава
симптомите ви не се подобряват след 7 дни.
Ако имате притеснения относно Вашето здраве или здравето на нероденото Ви бебе по време на периода на карантина, свържете се с Вашия проследяващ лекар или акушерката Ви, или с Женската консултация. Те ще Ви дадат допълнителни съвети, включително дали не се налага да Ви прегледат в болница.

Как ще ме тестват за коронавирус?

Процесът за диагностициране на коронавирусна инфекция се променя бързо. Понастоящем ще бъдат тествани само хора със симптоми.

Ако трябва да бъдете тествана, това ще стане по същия начин като всеки, който се тества, независимо от факта, че сте бременна. В момента тестът включва вземане на намазка от устата и носа. Може да Ви помолят да изкашляте храчка или слюнка.

Какво трябва да направя, ако имам положителен резултат за коронавирус?

Ако имате положителен резултат за коронавирус, трябва да се свържете с акушерката или Женската консултация, за да ги уведомите. Ако нямате симптоми или само леки симптоми, ще Ви посъветват да си стоите у дома. Ако имате по-тежки симптоми, може да Ви приемат в болница.

Защо ще ме помолят да се самоизолирам под карантина?

Може да Ви посъветват да се самоизолирате под карантина, защото:

Имате симптоми на коронавирус, като висока температура или нова, непрекъсната кашлица
Имате положителен тест за коронавирус и Ви съветват да се възстановявате у дома.
Какво трябва да направя, ако ме помолят да съм в карантина?

Бременните жени, които са били посъветвани да са в карантина, трябва да стоят на закрито и да избягват контакт с други хора в продължение на 7 дни. Понастоящем ръководството на МЗ за карантина препоръчва на хората:

Не ходете на училище, на работа, в МЗ/болници или обществени зони
Не използвайте обществен транспорт
Стойте у дома и не допускайте посетители
Проветрете стаите, където се намирате, като отворите прозореца
Отделете се от другите членове на домакинството, доколкото е възможно, използвайки отделни кърпи, посуда и прибори и се хранете по различно време.
Използвайте приятели, семейство или услуги за доставка, за да изпълнявате поръчки, но ги посъветвайте да оставят всичко пред вратата.

Можете да помислите и за онлайн фитнес упражнения, за да продължите да тренирате, като например йога или пилатес за бременни.

Мога ли да посещавам Женска консултация, ако съм в карантина?

Трябва да се свържете с акушерката Ви или с Женската консултация, за да ги информирате, че в момента сте в карантина за възможен/потвърден коронавирус и да попитате как да протекат следващите Ви рутинни прегледи за проследяване на бременността.

Има вероятност рутинните прегледи да бъдат отложени, докато карантината не приключи. Ако Вашата акушерка посъветва, че прегледът не може да изчака, ще бъдат направени необходимите уговорки, за да Ви прегледат. Например, ще Ви помолят да дойдете в различно време или в друга клиника, за да не изложите на риск други пациенти.

Как ще продължи проследяването на бременността ми, след като се възстановя от коронавирус?

Ако сте с потвърдена коронавирусна инфекция, като предпазна мярка ще се назначи ултразвуков преглед 14 дни след възстановяването ви, за да се провери дали Вашето бебе е добре.

Ако сте се възстановили от коронавирус и имате отрицателен тест за вируса преди да започнете да раждате, мястото и начинът на раждане няма да зависят от факта, че сте преболедували, но броят посетители може да бъде ограничен – за да се насърчи социалното дистанциране.

Какво да правя, ако почувствам неразположение или се притеснявам за бебето си по време на карантината?

Препоръчва се на бременните жени да не посещават Родилни отделения или AГ, освен ако не се нуждаят от спешна медицинска помощ.

Ако имате притеснения относно своето здраве или това на нероденото Ви бебе по време на периода на карантина, свържете се с акушерката Ви или с Женската консултация. Ще Ви дадат допълнителни съвети, вкл. дали трябва да отидете в болница.

Ако се препоръчва посещение до Женската консултация или болница, бременните жени се приканват да пътуват с частен транспорт или да организират болничен транспорт и да предупредят на Регистратурата, че са пристигнали, преди да влязат в болницата.

Карантината за съмнение или потвърден коронавирус ще окаже ли влияние при избора КЪДЕ ще раждам?

Като предпазна мярка за бременните жени със съмнение за или потвърден коронавирус, когато започват да раждат, е препоръчително да отидат в АГ отделение за раждане, където бебето може да бъде наблюдавано с непрекъснато електронно наблюдение на плода, а нивата кислород могат да се наблюдават почасово.

(…)

Този въпрос ще бъде непрекъснато актуализиран при появата на нови доказателства. Родилните отделения в цялата страна работят денонощно, за да се справят с допълнителното напрежение и да успеят да удовлетворят исканията на всяка родилка.

Карантината за съмнение или потвърден коронавирус ще окаже ли влияние при избора КАК ще раждам?

Понастоящем няма доказателства, които да подсказват, че не можете да раждате вагинално или че би било по-безопасно да родите с Цезарово сечение, ако има съмнение за или сте с потвърден коронавирус, така че Вашият план за раждане трябва да се следва възможно най-стриктно – въз основа на Вашите желания.

Ако обаче Вашето дишане подсказва, че е необходимо спешно раждане, може да се препоръча Цезарово сечение.

Не се препоръчва да раждате във вода в болницата, ако имате съмнения, че сте заразена, или ако боледувате от коронавирус, тъй като вирусът понякога се намира и в изпражненията. Освен това ще е и по-трудно на медицинския персонал да приложи адекватни защитни мерки по време на раждането във вода.

Няма доказателства, че жените със съмнение за или потвърден коронавирус не могат да имат епидурална или спинална упойка. В предишни редакции на указанията беше изказано предположение, че приложението на Entonox (газ и въздух) може да увеличи аерозолизата и разпространението на вируса, но преразглеждането на доказателствата показва, че няма доказателства Entonox да е процедура, податлива на образуването на аерозоли, така че няма основания да не можете да го използвате по време на раждане.

Какво се случва, ако започна да раждам по време на периода на карантина?

Ако раждането започне, трябва да се обадите на родилното отделение за съвет и да ги уведомите, че имате съмнение за или потвърдена коронавирусна инфекция.

Ако имате леки симптоми, ще Ви посъветват да останете у дома (карантина) съвсем в началото на раждането, съгласно стандартната практика.

Родилният екип е получил указания как да гарантира, че Вие и Вашето бебе получавате безопасни, качествени грижи, спазвайки плана за раждане възможно най-стриктно.

Когато Вие и родилният екип прецените, че трябва да постъпите в родилното отделение, там ще се прилагат общите препоръки относно посещаемостта на болницата:

Ще Ви посъветват да пристигнете в болницата с частен транспорт, където е възможно, или да се обадете на тел. 112 за съвет, ако е уместно
Ще Ви посрещнат на входа на родилното отделение и ще Ви бъде осигурена хирургична маска за лице, с която ще трябва да останете, докато не бъдете изолирана в подходяща стая
Ще Ви се направи тест за коронавирус
(…)
Мога ли да предам коронавирус на бебето си?

Тъй като това е нов вирус, има ограничени доказателства за жени с коронавирусна инфекция, които току-що са родили; Малък брой бебета са диагностицирани с коронавирус скоро след раждане, но остава неясно дали заразяването е било преди или скоро след раждане. Специалистите смятат, че е малко вероятно бебето да бъде изложено на заразата по време на бременност.

Ще тестват ли бебето ми за коронавирус?

Да, ако имате съмнение за или сте с потвърден коронавирус в момента на раждането вашето бебе ще бъде тествано за коронавирус.

Ще мога ли да остана с бебето и да го гушкам, ако има съмнения или съм с потвърден коронавирус?

Да, ако искате. При условие, че бебето ви е добре и не се нуждае от грижи в Неонатологията, ще бъдете заедно след като родите.

Има доклади от Китай, които сочат, че жените с потвърден коронавирус са били съветвани да се разделят с бебето си в продължение на 14 дни. Това обаче може да има потенциални отрицателни ефекти върху храненето и изграждането на връзка между майката и бебето.

Трябва да се проведе дискусия относно рисковете и ползите – Вие и вашето семейство и лекарите, които се грижат за Вашето бебе (неонатолози), за да индивидуализирате грижите за Вашето новородено.

Отговорът на този въпрос може да се промени с получаването на повече информация.

Ще мога ли да кърмя бебето си, ако имам съмнения за или съм с потвърден коронавирус?

Да. В момента няма доказателства, че вирусът може да бъде пренесен в кърмата, така че се смята, че добре признатите ползи от кърменето надвишават всички потенциални рискове от предаване на коронавирус чрез кърма.

Основният риск при кърмене е близкият контакт между Вас и Вашето бебе, тъй като може да пренесете инфекция по въздушно-капков път, водеща до заразяване на бебето след раждането.

Поговорете относно рисковете и ползите от кърменето с Вашето семейство и родилния и акушерски екип.

Отговорът на този въпрос може да се промени с получаването на повече информация.

Ако решите да кърмите бебето си, се препоръчват следните предпазни мерки:

Измийте си ръцете, преди да докосвате бебето, помпата за гърди или бутилките
Опитайте се да избягвате кашляне или кихане пред бебето, докато то се храни от гърдата;
Носете маска за лице, докато кърмите, ако имате такава
Следвайте препоръките за почистване на помпата след всяка употреба
Помислете за вариант здрав човек около Вас да храни Вашето бебе с изцедена кърма.
Ако изберете да храните бебето си с изкуствено мляко или с изцедено мляко, препоръчва се да спазвате стриктно спазване на указанията за стерилизация. Ако се цедите в болница, трябва да се използва специализирана помпа за кърма.

Източник: https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/?fbclid=IwAR0n4iAI1yicCCXXLiDnPGRIcyU1L_ApeoGMtUYiylVhhAMucj3quWPQ7Jg

Превод: Анастасия Виденова

Comments

comments