„Браво на гения, който измисли Министерство на държавните предприятия“

Такива има само в Индонезия и Папуа Нова Гвинея, диви се Любомир Дацов

Анонсът на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ за създаването на специално министерство, което да отговаря за всички държавния предприятия, създаде меко казано смут в професионалните среди. Разбира се, екстравагантната идея породи и някои иронични коментари, като днес към тях се включи и финансистът Любомир Дацов, който посвети специален пост във фейсбук на новата идея.

„Обикновено по света управлението на държавната собственост (вкл. предприятия) е дирекция в Министерство на финансите, ако изобщо има такова нещо! Да оставим, че едно държавно предприятие е инструмент на политиката в сектора! Така че, браво на гения дето е измислил Министерствово на държавните предприятия!„, написа Дацов.

Припомняме и че в публичното пространство се върти името на лидерката на БСП – Корнелия Нинова, която би трябвало да отговаря за новата административна единица. Но като вицепремиер. Име на министър все още не се спряга.

Министерство на държавните предприятия обаче е доста необичайна структура за Европа, а и за повечето развити държави в света.

 „Министерство на държавните предприятия има в Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Намибия, сигурно и на някое друго интересно място„, продължава да се диви Любомир Дацов.

Подобна е реакцията и Ивайло Пенчев – собственик на най-голямата компания за производство на катерачни стени в света „Уолтопия“.

По-рано днес той написа, че подобни действия го карат да смята, че „надеждите са промяна изтляват и гаснат след всяка подобна хумористична новина“. 

Припомняме, че Кирил Петков анонсира новината, докато обясняваше, че преди да стане министър смятал, че частните компании винаги се управляват по-добре от държавните, но след престоя си в Министерството на икономиката осъзнал, че собствеността нямала значение, а само това как се управлява.

Припомняме и че именно Петков обяви публично курс към разформироване на мастодонти като „Държавната консолидационна компания“. Това сега изглежда е променено.

Освен това трябва да се отбележи, че в програмата на „Продължаваме промяната“ бе записано например разформиране на Българския енергиен холдинг. Тази идея изглежда също е забравена.

Comments

comments