Борисов ще нареди на здравния министър болничните за карантина да се плащат от НОИ

Притеснено ми е колко ще издържат системите на НОИ при една разрастваща се епидемия от коронавируса, като поемат изплащането на болничните на хората, които ще са в карантина. Това каза днес премиерът Бойко Борисов в парламента, където беше изслушван по проблемите с винетките и въвеждането на тол системата.

Той отговори накратко на въпрос по темата, за която беше извикан в Народното събрание, и след това изрази притеснението си за бюджета на НОИ. Премиерът посочи, че ще поиска от здравния министър и при болничните за карантина да важи практиката за останалите – първите три дни се поемат от работодателя, а останалите от осигурителния институт.

В последните няколко дни се появиха противоречиви информации за това как трябва да се уреди въпросът с болничните заради карантина (всичко по темата тук). Във вторник здравният министър Кирил Ананиев каза, че следва да се ползва платен или неплатен отпуск, а вчера вицепремиерът Томислав Дончев и впоследствие депутати увериха, че има как да се вземе болничен.

По темата се намеси и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че държавата няма да плаща на хора, които не искат да са дисциплинирани и пътуват, но също добави, че въпросът се решава от личните лекари. Законодателството, изглежда, дава отговор на въпроса за болничните, но всъщност има детайли, които могат да предизвикат различни тълкувания, а ключовият момент се оказва има ли контакт с болен или няма./Дневник

Comments

comments