Борисов се обади на Радев за ситуацията с коронавируса

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента Румен Радев и го информира за предприетите до момента мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщи правителствената информационна служба.

В разговора са участвали и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Премиерът е изтъкнал пред президента необходимостта всички институции да бъдат единни в борбата срещу пандемията, така че българските граждани да имат непоколебимо доверие в държавата в този момент и да са сигурни, че ще тя ще работи изцяло в техен интерес.

Вчера след обявяването на извънредното положение от администрацията на държавния глава казаха в отговор на въпроси на „Дневник“, че Радев е научил от медиите за мерките. Вчера и днес президентът обнародва в спешен порядък приетите от Народното събрание решения във връзка с извънредното положение.

В разговора днес Борисов е акцентирал и върху консенсуса, с който Народното събрание гласува обявяването на извънредно положение в страната. Той е отбелязал, че установените случаи на COVID-19 в България само за ден са се увеличили с 30% и заболелите са вече общо 41 души.

Премиерът е заявил, че напълно подкрепя позицията на Националния оперативен щаб за необходимост от въвеждането на най-твърдите мерки. Повече за предложението тук. „Борисов беше категоричен, че човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби, които на този етап не могат да бъдат изчислени“, се посочва в съобщението на правителствената информационна служба.

 

Премиерът е изтъкнал, че за да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство. По тази причина е заявил намерението си да разговаря с представители на всички парламентарни групи.

Comments

comments