Борисов пред избор за бъдещето на Цветанов и на ГЕРБ

Снимка: Георги Кожухаров
Снимка: Георги Кожухаров

Как ще продължи или ще завърши политическата кариера на Цветан Цветанов след разразилия се скандал с апартаменти на управляващи ще се реши днес или утре. Скандалът вече взе три оставки, но Цветанов е близък на лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, вторият човек в партията, нейн строител, шеф на предизборния щаб, водач на парламентарната група и председател на вътрешната комисия на Народното събрание. Решението ще бъде взето на заседание на Изпълнителната комисия, която ще се събере след прибирането на Цветанов от САЩ – в сряда или по-вероятно в четвъртък.

 

В Изпълнителната комисия са лидерът, заместниците му в партията Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов, както и депутатите Красимир Велчев, Менда Стоянова и Даниела Дариткова – Проданова, вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, Пламен Нунев, Румяна Бъчварова. Според неназовани политици, цитирани в медии, повечето от тях били на мнение, че Цветанов трябва да понесе някакви последствия. Всички обаче чакат решението на Борисов. Досега той каза, че му е тъжно и гадно, че ще изчака проверките и бързо прие оставките, предизвикани от скандала.

 

Досега само Томислав Дончев публично заяви, че Цветан Цветанов дължи още информация по темата с придобития от него апартамент и отношенията му с фирмата продавач. Вицепремиерът беше посочен в медии като водач на крило в ГЕРБ, което е срещу Цветанов.

 

Въпреки изявлението на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че ГЕРБ е единна партия и до момента няма разделение, от неофициални разговори с депутати излиза, че ГЕРБ не е толкова единна вече.

Единство или два лагера

Докато Цветанов е в САЩ и оттам не отговаря на обаждания и съобщения, няколко издания вече обявиха, че той ще излезе от парламента, но ще остане председател на предизборния щаб и ще продължи да се занимава с изборите. Потвърждения или отричане на тази „новина“ все още няма от ГЕРБ. Депутати, с които „Дневник“ разговаря, казват, че не биха рискували да прогнозират какво ще реши председателят им Бойко Борисов.

В партията има поддръжници на хипотезата, че Цветанов ще запази всичките си постове. Те вадят аргументи от голямото му влияние при кадрови решения. Някои прогнозират, че ще има вълна от декларации на местни структури в негова защита.

Във „Фейсбук“ „възкръсна“ групата „Цветан Цветанов е невинен“, която не е била активна от около 5 месеца. Тя е създадена при предишните имотни и съдебни проблеми на Цветанов преди 6 години. В групата са публикувани няколко декларации в негова подкрепа, едната е от областното ръководство на ГЕРБ – Благоевград.

Депутати разказват, че въпреки че Цветанов контролира голяма част от структурите, тъй като лично ги е създал, по места има недоволство срещу централизма и възникват чисто лични драми. В парламентарната група също имало сърдити, защото били използвани като машини за гласуване. Ропот има и заради това, че са карани да се подписват като вносители на закони, които дори не са прочели. Какво ще предприеме партията по различни закони много често се знае само от Цветан Цветанов и шефа на правната комисия Данаил Кирилов, други депутати не могат да отговорят на такива репортерски въпроси. Критики предизвика и заминаването на Цветанов за САЩ в разгара на скандала.

Защо Борисов е ядосан

Към обяснението – говоренето за апартаментите на властта вреди на ГЕРБ преди европейските избори, депутати добавят: Бойко Борисов е бесен заради издънките с Изборния кодекс, чиито промени бяха променени в последния момент преди гласуване в парламента под натиска на ДПС, както и заради Закона за вероизповедания, който също беше общо дело на Цветанов и Движението. А премиерът много се пази да не бъде „вкарван“ в коалиция с ДПС. И в двата случая Борисов се намеси и наложи поредна промяна на двата закона – връщат се старите правила за преференциите, вместо да се опростят 8 млн. лв. задължения към държавата на мюфтийството, задълженията ще бъдат разсрочени. Депутат отбеляза, че Борисов може и да харесва намесата в стил Deus ex machina, но започна да му се налага да поправя твърде много фалове и това може да развали добрия ефект.

В групата на ГЕРБ се говори, че няма да е добър сигнал, ако Цветанов запази всичките си постове, при положение че Цецка Цачева вече подаде оставката си като министър на правосъдието, а има и още две оставки. Напомнят, че Борисов умее да долавя обществените настроения и затова Цветанов ще трябва да загуби поне част от властта и влиянието си.

Какво ще стане с Цветанов

Депутати от ГЕРБ смятат, че Цветанов може да напусне парламента, но да запази партийните постове. Според някои партията може да съществува и без него. Като пример за това се дава ДПС след Касим Дал, който също като Цветанов държеше всички структури, но Движението запази резултатите си и след напускането му. Дал е и един от примерите за неуспешни опити да се отцепи нова партия дори от политик с опит в партийното строителство.

Само след 2 месеца обаче е гласуването за Европейски парламент, а наесен предстоят и местни избори. Радикална смяна в предизборния щаб, който е оглавяван само от Цветан Цветанов в 12-годишната му история, е риск, който Борисов ще обмисля внимателно. Още повече че на европейските избори се гледа като на лакмус за евентуални предсрочни за Народно събрание.

Ако Цветанов напусне парламента, Борисов трябва да намери политик, който да успява да запази крехкия кворум. ГЕРБ и партньорите им от „Обединени патриоти“ имат 122 места от необходими 121 за започване на заседание. Разделението сред НФСБ, ВМРО и „Атака“ е толкова голямо, че те често гласуват срещу ГЕРБ и имат различно мнение и вътре в коалицията. Затова се налага подкрепа от двамата независими депутати, „Воля“, а все по-често и от ДПС. Цветан Цветанов е този, който създава временните коалиции, необходими за кворум, приемане на закони и заставащи зад кабинета.

Изборът пред Бойко Борисов е труден, но повечето прогнози в последните дни са срещу Цветанов. Според социолога Андрей Райчев, цитиран от „Фокус“, ако Борисов махне Цветанов, това ще е последната инжекция живот в опит ГЕРБ да изкара мандата си. Според коментар за „Дойче веле“ на политолога Даниел Смилов Цветан Цветанов, изглежда, вече е „отписан“. „Изказванията на Томислав Дончев и на други говорители на ГЕРБ навеждат на мисълта, че Цветанов ще се оттегли от лидерските си позиции. Оставката му е само въпрос на време – поне като шеф на парламентарната група. Да, ГЕРБ ще претърпи тежък удар по репутацията си, ще претърпи и сериозни организационни щети, но това е единственият начин да се яви в приемлив вид на идващите избори“, смята Смилов.

Източник: www.dnevnik.bg

 

Comments

comments